Чудесата на Майката природа: най-изумителните цветя на света

Поредното видео на канала „7-те най“ във Vbox7 ни показва най-редките и красиви цветя, които природата е подарила на света. Вижте кои са те във видеото и следните редове.

10. Epiphyllum oxypetalum / Кралица на нощта

Това, което прави цветето Epiphyllum oxypetalum толкова специално, е рядкостта и красотата му. Наричано още кралица на нощта, цветето може да се види най-вече в горите на Шри Ланка. Само няколко души в света са получили шанса да видят растението, защото освен красотата му, има още нещо, което го прави специално – то цъфти само веднъж годишно през нощта и загива преди утрото.

Цветето цъфти само при много специфични условия. Има чудесно ухание, а заради краткия си живот е едно от най-скъпите цветя. И до днес никой не може да обясни причината за внезапната смърт на цветето.

9. Silene tomentosa / Гибралтарско плюскавиче

Това цвете, познато и като гибралтарско плюскавиче, може да бъде открито само в Гибралтар. Цветето е слабо ароматно, цъфти през нощта и има кратка продължителност на живота. Интересно е, че през 1992 г. ботаническата градина на Гибралтар официално обявява, че няма останали цветя от този вид, тоест гибралтарското плюскавиче е изчезнало.

Но след две години, през 1994 г., един скален катерач открива, че цветето е оцеляло и расте в много негостоприемни среди. Днес то може да се види само в ботаническите градини на Гибралтар и Лондон, но екземплярите са много малко на брой.

8. Dendrophylax lindenii / Призрачна орхидея

Призрачната орхидея е рядко, подобно на паяжина цвете, което се намира в Куба и Флорида. Много трудно може да се култивира, освен в естествената си среда. То има нужда от висока температура и висока влажност на въздуха. Заради това призрачната орхидея попада в нашия списък с най-редките цветя в света.

Това, което обаче е най-необичайното в тази орхидея, е, че тя няма листа. Поради този факт призрачната орхидея не може да си набави своя собствена храна, а се прикачва към друго растение, за да получи нужната за живот енергия. Призрачните орхидеи цъфтят само за три седмици, в периода между април и август. По време на своя цъфтеж те произвеждат мирис на сапун.

цветя
Снимка: Thinkstock

7. Cosmos atrosanguineus / Шоколадов космос

Шоколадовият космос е едно от най-красивите и редки цветя на Мексико. Цветето е наречено така заради шоколадовият си мирис по време на цъфтеж. Растението има тъмночервен или кафяв цвят и често цъфти привечер в края на лятото.

За съжаление, това красиво цвете е изчезнало от дивата природа. През 1902 г. мексиканските учени успяват да размножат растението от последния вид по изкуствен път. Това означава, че днес може да се види само клонинг на оригиналния шоколадов космос. Областите, където расте цветето, са защитени от закона.

5 цветя с негативна символика

6. Lotus berthelotii / Папагалски клюн

Папагалският клюн безспорно е в челните редици на най-красивите цветя в света. Цветето е ендемично за Канарските острови. То е кръстено така очевидно защото прилича на клюн на папагал. Цветето цъфти най-добре през пролетта и има нужда от хладно време. Колебанията в температурата причиняват смърт на растението.

За съжаление сме на път да загубим това уникално цвете в много кратък период от време. Само няколко растения са останали до днес. Изчезването на папагалския клюн е започнало през 1884 г. Оцелелите видове в Канарските острови са защитени от закона.

цветя
Снимка: Thinkstock

5. Youtan Poluo / Удумбара

Удумбара е едно от най-интересните растения на света. Смята се, че удумбара цъфти веднъж на 3000 години. Според древни будистки текстове разцъфването на растението е знак за прераждането на Буда. Може би заради това му отнема толкова много време.

Удумбара изобщо не прилича на цвете. Растението е изключително малко и произвежда миризма на сандалово дърво. Откривателят на това цвете е г-н Дин – фермер от Китай. Удумбара може да се види в Китай, Корея, Тайван и много рядко в САЩ.

4. Cypripedium calceolus / Венерино пантофче

Венериното пантофче е рядък член от семейството на орхидеите. Намира се най-вече в Лондон, но може да се открие и в други части на Европа. Това, което прави венериното пантофче рядко, е комбинацията от жълто и лилаво. Почти 3/4-ти от цветето е жълто, а останалата част е лилава.

Венериното пантофче е също така и в списъка с най-скъпи цветя в света. Заради това и растението е защитено от закона в Лондон.

3. Amorphophallus titanum / Цвете-труп

Повечето от вас със сигурност са чували за цветето труп. Това е най-голямото и най-миризливо цвете в света. При цъфтеж се разнася миризма на гниещо месо. Това цвете може да се открие само в по-ниските гори на Индонезия. То цъфти само веднъж на всеки 30-40 години.

Листото на цветето труп расте на височина от 6 метра. Външната му част е зелена, а вътрешната - тъмночервена. Тъй като растението е много рядко, ботаническите градини, където то расте, предимно в Суматра, са защитени от закона.

Любимите цветя на кралското семейство

2. Strongylodon macrobotrys / Нефритена лоза

Нефритената лоза е рядко цвете от семейството на граха и фасула. Тя може да се намери само в тропическите гори на Филипините. Цветето има формата на щипка и може да достигне до 3 метра. Цветът на това красиво цвете варира от синьо до светлозелено.

Тъй като понякога нефритената лоза бива опрашвана от прилепи, тя показва завидни светлинни качества през нощта – ще бъде красива гледка със сигурност. Това, което прави цветето рядко срещано, са естествените опрашители и непрекъснато променящите се условия на околната среда.

1. Middlemist red/Червена Мидълмист

Красивата Мидълмист в червено е най-рядкото познато ни цвете в света. Изненадващо, само два екземпляра са останали в света – в Новозеландската градина и в зелената градина на Великобритания. Цветето е кръстено на откривателя си, Джон Мидълмист, който донася това удивително растение от Китай до Обединеното кралство през 1804 г.

След това, мидълмист изчезва напълно от Китай и изненадващо се отглежда в градините на Лондон. Цветето изглежда като роза с дълбок розов цвят. Правят се дългогодишни изследвания от ботаници в търсене на растителни видове, които да са свързани с Мидълмист в червено.

Не пропускайте нашия раздел ОФЕРТИ, в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти