Четирите подаръка на лятото

пътуване
Снимка: Личен архив

Божена Панделиева

Родена съм през август. През август е родена и майка ми, и баба ми. И най-хубавите, и най-тъжните неща в живота ми са се случвали през август. Появата ми в края на август сякаш ме е предопределила – винаги на границата между веселие и носталгия, радост и меланхолия.

Преди време, рождения си ден свързвах с радостта, че ще видя майка ми (тя работеше много) и притеснението, че 15 септември наближава.

Днес имам щастието да я виждам всеки ден и 15 септември вече няма значение. Днес август носи благото спокойствие на топла лятна вечер, миризмата на море, красивите залези, но и лекия хладен полъх късно вечер, който ми напомня, че колкото и да е прекрасно лятото, есента винаги идва.

Август е рамката, която затваря всичко, започнало през пролетта. Морето става по-мътно, носи емоции, радости и тъга, които е събирало цяло лято и ги изхвърля на пясъка, за да се пречисти за следващата година.

Тази година моето лято ми подари ми подари Барселона през юни. Получих я изпълнена с обещанията, че всичко предстои, сякаш лятото ще е вечно. Получих я омагьосана, вълшебна и шарена, така както Гауди я е измечтал и създал.

пътуване
Снимка: Личен архив

Разбрах колко е хубаво да влезеш с дрехи в морето и колко е прекрасно за усетиш връзката между себе си и природата. Разбрах, че на пейка в парка Гюел може да се чувстваш на върха на света и че няма нищо по-прекрасно от това да се изгубиш из малките улички в Готическия квартал.

Разбрах, че Саграда Фамилия прилича на множество пясъчни кули, които обаче не се рушат от септемврийски полъх, защото човешкият гений е надвил дори силите на природата.

пътуване
Снимка: Личен архив

Месец юли ми подари Лондон. Лондон, където прекарах пет години, но който, както всеки път, видях по нов начин. Лятото в Лондон лъха от нагорещените фасади на сградите, носи се по пътечките на препълнените паркове и се усеща с всички сетива на оживените спирки и гари.

пътуване
Снимка: Личен архив

Лондонското лято носи еуфорията на неочакваното и незаслужено слънце, пробило през облаците на вечната английска есен. Донесе ми увереността, че и на най-мъгливите небеса слънцето може да изгрее и да се задържи, поне за известно време.

Август. Август ми подари Белград. Град, за който нямах никакви очаквания, а се превърна в най-вълшебното ми и емоционално пътуване.

белград
Снимка: Личен архив

Лятото в Белград носи носталгията на някога процъфтяващ град, съсипан от войни, но въпреки това безкрайно красив и с достойнство носещ раните от многото поражения.

В Белград опитах и най-истинския вкус на отлитащо лято, което с всички сили се опитвам да задържа, но усещам как изтича като пясък между пръстите ми.

Дъхът му беше концентриран в на вид непретенциозен коктейл с неподобаващото име Манифактура. Малинова ракия се смесва с мед, амарето, просеко, сода и лимонов сок и създава вкус, който не може да се опише, а само да се преживее.

Тайната обаче се оказва не в съставките, а във времето, мястото и най-вече мига, който никога няма да се повтори.

пътуване
Снимка: Личен архив

Да, коктейлът може да бъде приготвен и вкъщи, но магията на момента изчезва като зелените листа от клоните на дърветата покрай Дунав, които се носят небрежно по течението на реката.

Август ми подари и най-голямата изненада, която съм срещала отдавна – малко преди границата с България се намира манастир Света Богородица, за който никога преди не бях чувала.

Появи се след един завой като призрачен замък сред вече оцветените от есенни краски гори и ни прикани към себе си. Манастирът е едно от най-магичните места, на които съм била. Датиращ от 14 век, той е напълно реставриран и монахините произвеждат на място всичко, необходимо за съществуването им.

пътуване
Снимка: Личен архив

Попадаме тъкмо навреме за вълшебния залез, който украсява небето в тъмно червено, бледо червено, розово, докато накрая не се скрива зад тъмнозелените хълмове. Пожелавам си нещо, което вярвам, че ще се случи. Но за съжаление и най-красивите залези се превръщат в звездни небеса, и най-прекрасният август е следван от септември. И най-прекрасните мечти понякога не се случват, но се превръщат в нещо по-красиво.

Лятото ми подари още радост, надежди, смях, сълзи, очаквания, разочарования, вдъхновение, носталгия, събирания, раздели, полета с макове, летящи балони, листа от рози, морски камъчета, ухание на праскови, на море и на обич.

Според Фицджералд, лятната любов е невъзможна, защото лятото е само неудържаното обещание на пролетта, шарлатан, който ни е отнел надеждите, донесени от април и ни води към неминуемата есен.

Като лятно дете, аз винаги ще остана влюбена в лятото и в неговата непреходна преходност, обещанията за дълъг ден и кратка нощ, за безгрижност и вечно щастие. Защото въпреки че цикличността в природата и живота е неизбежна, някъде по света винаги е лято.   

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти