Специално

Четири идеи за уикенд по женски

Четири идеи за уикенд по женски
Снимка: iStock/Getty Images

Уикенд по женски? Само докато го пишем и вече ни се иска петък да идва, да стягаме багажа и да потегляме на приключения с приятелки. Пътешествията, дори и кратки, са най-хубави, когато ги осъществяваме с любими хора, на интересни и непознати места.

Ако искате да отбележите началото на пролетта още преди тя официално да е дошла, в компанията на най-яките си приятелки, на някое местенце из България, което не сте посещавали, то освен да ви завидим благородно, можем да ви помогнем с избора на дестинация. За вас остава да напълните куфара, да запалите колата и да си подарите един уикенд, пълен със смях, хубави гледки, вкусна храна и приключения.

И така, ето няколко предложения за нетърпеливи момичета, които искат пролетта вече да идва, да се забавляват с приятелки и да се запознават с някои от най-красивите кътчета из България.

Доспат - приключение в Родопите

Снимка: Envato

Една от най-красивите планини в България, едновременно мека, но и величествена – това е Родопите, планината, имаща свойството да кара човек да мечтае да живее повече сред природата и да се върне назад към корените си. Ако не сте пътували много към тази част на България, със сигурност един уикенд няма да ви е достатъчен, но ще е добро начало. Родопите са вреемемки за проучване и имат много какво да предложат, и ако не знаете откъде да започнете, Доспат е едно прекрасно място за начало. Малкото родопско градче предлага гледки, възможност за разходки и много вкусна храна.

Разположен на надморска височина от 1348 м, Доспат е най-високият български град, в който въздухът е толкова чист, че ще се чудите какво дишате там, където живеете. Едноименният язовир е безспорно най-голямата туристическа атракция на тази дестинация и няма човек, който да остане безразличен към гледката, която се разкрива на влизане в града. На няколко километра преди табелката ще видите този огромен водоем, обграден от красивите родопски хълмове, и градчето, разположено около него.

Туристическите предложения наоколо включват както разходка около язовира, така и някои известни места, които можете да достигнете с кола. Можете да се разходите до село Борино или пък до Ягодинската пещера в Буйновското ждрело. А що се отнася до храната, не се притеснявайте, гладни няма да останете - навсякъде из тези места ще ви приготвят типични родопски ястия, както и прясна пъстърва. В Доспат има и мандра, която предлага страхотни млечни продукти.

Трявна

Снимка: Envato

Един от най-красивите градове в Централна Северна България ще ви върне към годините на Възраждането и ще се потопите в невероятната красота на тогавашния живот на българите. Занаятчийски дюкянчета, вкусни ястия, чист въздух, запазена архитектура и изключително богато културно наследство – това е Трявна и всеки българин трябва да посети този град поне веднъж в живота си.

Там е основана Тревненската художествена школа, а градът е бил дом на много строители, архитекти и резбари, които са оставили своите следи в сградите и мостовете, които виждаме и днес. Градът е популярен с много забележителности – възрожденския площад „Капитан Дядо Никола“ - единственият, запазил оригиналния си вид от времето на създаването си, Часовниковата кула, църквата „Свети Георги“, Славейковата къща, Тревненската школа и още много красиви и запазени места, които е задължително да посетите.

Докато сте там, отделете време да отскочите и до Етъра (24 км с кола). Архитектурно-етнографският комплекс е квартал на Габрово, музей на открито и първият по рода си музей в България, който представя автентичната българска култура, бит и занаятчийство.

На СПА в Сапарева Баня

Снимка: iStock/Getty Images

Сапарева баня е свръхпопулярна дестинация на всеки, който иска да релаксира в нежните обятия... на минералната вода. Намиращ се само на 15 километра от Дупница, градът е в подножието на северните склонове на Рила и от него се стига до местността Паничище, а оттам – и до Седемте рилски езера. Популярно място за отдих както през зимата, така и през лятото, Сапарева баня е чудесен и бюджетен избор за почивка с приятелки.

В града има няколко хотела с минерална вода, а най-популярното място е Градската баня (модернизирана и предлагаща всякакви глезотии), както и комплексите около нея, в които можете едновременно да сте в топлата вода, но и да сте на открито, под небето. Една от големите забележителности в градчето е гейзерът с минерална вода, който се намира в центъра на Сапарева баня.

Открит при хидрологични проучвания през 1957 година, той е най-горещият гейзер в Европа, както и един от най-горещите в света. Температурата на водата му е 103 °C, а минералната вода, която блика от него, е с уникален състав и свойства. Водата съдържа сероводород, което ще усетите веднага по характерната миризма, а свойствата ѝ помагат при различни заболявания - от опорно-двигателни до кожни и белодробни.

Ако ви писне от басейни и минерална вода, винаги можете да се качите на колата и да се разходите из рилските склонове, както и да се качите на лифта до Седемте рилски езера и да ги видите отблизо. За последното ви трябва екипировка и добра физическа форма. Може да обиколите и Седемте езера или просто да се разходите малко и да видите най-близкото, а след това да хапнете в хижата.

Шопинг и културен уикенд в Пловдив

Снимка: iStock/Getty Images

Пловдив винаги е добра туристическа идея, защото съчетава история, красиви гледки, кулинарен и винен туризъм, клубна култура, шопинг... Няма как да ви е скучно в този красив български град, вторият най-голям в държавата и намиращ се на двата бряга на Марица. Застроен е в подножието на шест хълма, а оттам идва и популярното му име „градът под тепетата“.

Пловдив е град на 8000 години, а през 2019-та бе избран за Европейска столица на културата. Там се провеждат множество множество културни прояви - Международният панаир, международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, „Капана фест“, „Нощта на Пловдив“, музикалният форум Sounds of The Ages, международният фолклорен фестивал „Пловдив“ и други.

Старата част на града е най-примамливата част от Пловдив и целогодишно привлича групи от туристи – български и чуждестранни. Там има над 250 старинни къщи, които в момента са превърнати в галерии и музеи, а в други се провеждат културни събития. 

Снимка: iStock/Getty Images

Античният театър – един от малкото останали римски паметници от края на първи век, пък е мястото, на което всеки може да усети величието на отминалите епохи. След възстановяването му там се провеждат едни от най-значимите музикални и театрални събития. „Нощта на музеите и галериите“ е друго събитие, което събира хиляди хора в началото на септември, а квартал Капана е предпочитано място за култура, кулинарен туризъм и просто срещи с приятели.

По което и време на годината да отидете в Пловдив, ще имате възможност да уплътните времето си по най-приятния начин – дали с разходка из града, дали с тур по ресторанти и клубове, дали с посещение на музеи и галерии, дали с шопинг – а най-добре с комбинация от всичко изброено.

Която и дестинация да сте избрали, пожелаваме ви страхотно изкарване и много смях, защото пътешествията с приятели оставят едни от най-хубавите спомени. И не забравяйте да ги документирате със снимки!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти