Честита Нова година, Китай

Част от празненствата за новата година в азиатския свят
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от един милиард азиатци празнуват днес началото на Годината на змията в какофония от бомбички и фойерверки след дадения старт на празненствата от канадската звезда Селин Дион по китайската телевизия, предава АФП, цитирани от БГНЕС.

Нощес небето над Китай се озари от стотици хиляди фойерверки, изстреляни от различни краища на страната, а улиците, огласяни от пукота на бомбички, се изпълниха в тълпи. Смята се, че пиратките и фойерверките гонят злите духове.

Канадската певица Селин Дион бе снощи една от звездите на гала представлението по китайската държавна телевизия. Тя изпълни хита си "My heart will go on" от филма "Титаник" - заел второ място в световния бокс-офис. В телевизионното шоу участва и първата китайска космонавтка Лю Ян.

Грандиозното гала представление за Новата година по държавната телевизия, препредадено от другите централни телевизии и регионалните канали в Китай, както и по сателит за цялата планета, бе гледано от стотици милиони телевизионни зрители в света.

Тази година, пише в. "Бейцзин нюз", продажбата на кутии с пиратки и фойерверки в Пекин бе с 37% по-ниска в сравнение с предишни години, тъй като жителите на китайската столица, загрижени за замърсяването на въздуха, се стараят да не допринасят за увеличаване на тежката мръсна мъгла, налегнала града през последните седмици.

Хонконг също встъпи в Годината на змията: не така шумно като кучето или котката, но по-чисто. Това животно, заемащо централно място в китайския хороскоп, става все по-популярно в мегаполиса, където често го приемат за домашен любимец.

Във възбудата, съпътстваща настъпването на Новата година, продажбите на змии от зоомагазините скочи, предава АФП.

В "Рая на влечугите" - един от многото магазини в града, двадесетина млади змии трескаво се опитват да излязат от тяхната малка пластмасова кутия. Освен традиционните костенурки и гущери, магазинът предлага пясъчни змии, кралски змии и кралски питони, както и живи мишки за изхранването им.

Според управителя продажбите на змии от месеци неотклонно вървят нагоре. Той вече продал между 100 и 150 влечуги. Подобно оживление на този "жив пазар" според него е имало в началото на предишната Година на змията през 2001 г.

Когато Годината на змията настъпва, хората спестяват, за да си купят змия. Да се грижиш за змия е много просто, в сравнение с други видове влечуги, обяснява управителят, като уточнява, че клиентите се осведомяват за наличните животни по интернет.

Докато предишните поколения не биха ги търпели в градината си, сега змиите са на мода в Хонконг – пренаселен град, където любителите на животни търсят любимци, които не се нуждаят от много пространство.
Най-популярните видове в Хонконг са смоковете и пясъчните змии. Възрастните екземпляри достигат до 1,20 метра.

Докато други видове домашни влечуги като костенурката олицетворяват късмета, дълголетието и богатството, змията има разнолика и понякога противоречива репутация в китайската култура. За някои тя представлява интелигентността и щастието, но може да се свърже и с трагедията.

Други вярват, че да намериш змия в къщата си води до неизбежна катастрофа за семейството; трети пък са убедени, че да откриеш змия в дома си носи късмет и мир.

Змията е изискано ястие в южната китайска кухня. Често е сервирана в супа и се смята, че подобрява кръвообращението и засилва имунната защита.

Змията живее до 20 г., много по-дълго, отколкото трае модата. Някои екземпляри биват продавани от собствениците си по интернет, след като им омръзнат, други умират поради липса на грижи.

Дружествата за защита на животните предупреждават обществеността, че купуването на влечуго не трябва да става заради хрумване. Да притежаваш змия изисква големи грижи. Затова според защитниците й тя не става за домашен любимец.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти