Честит Световен ден на смеха!

Днес, освен православния Великден, отбелязваме и Световния ден на смеха.

Cмехът е „механизъм, който се намира във всеки един от нас“ споделя гелотологът, невролог и изследовател от Университета в Мериленд, САЩ, Робърт Провайн.

Започваме да се смеем, още преди да сме се научили да говорим.

За разлика от животните, хората могат да се смеят без външна намеса или стимул. Смехът e още един метод за  дълбоко дишане. Той доставя голямо количество кислород на клетките, а в секундите на смях, в които сме изпуснали целия въздух от гърдите, създаваме повече стволови клетки.

Когато се смеем, тренираме корема и диафрагмата, които са ключови за правилното дишане, а те често са мишена, атакувана от стресови състояния.

Това е и основната идея на йога на смеха - една революционна идея,която се заражда в главата на д-р Мадан Катария от Мумбай, Индия, който създава първия клуб по смях през 1995 г. Йога на смеха взаимства голяма част от дихателните методи на йогиското дишане, т. нар.пранаяма, при което съзнанието пада върху по-дълго издишване, отколкото вдишваме. Така премахваш ненужното количество въглероден диоксид, останало в белите дробове. Вниманието е съсредоточено в дишане предимно чрез корема, така както сме го правили като деца.

Много от нас са се докосвали до света на йога и всички сме изживявали радостта от смеха, но представете си какъв коктейл от емоция се забърква от комбинацията им. Инструктoрите Албена Станева и Никола Куташки, които се занимават с тази практика от близо две години, разказват всичко за нейните ползи върху здравето във видеото, което споделяме с вас горе.

През 1998 година основателят на йога на смеха д-р Мадан Катария полага началото на този празник. Празнуването му има за цел да разпространи идеята за световен мир и да изгради глобално усещане за свързаност и приятелство чрез силата на смеха. Популярността му се разраства пропорционално с тази на движението за Йога на смеха (в днешни дни има над 10 000 клуба за смях на 5 континента).

Този празник се празнува ежегодно в първата неделя от месец май. 

Припомнете си още:

10 факта за смеха, които си заслужава да знаете

Световна криза на смеха

Грах и смях

Размисли за истинските неща в живота

Смехът е строго забранен

Истината и спестените мръсни чорапи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти