Честит празник на българските железничари!

гара БДЖ празник на българските железничари
Снимка: Thinkstock

Българските железничари отбелязват своя професионален празник всяка година през първата неделя на месец август.

Традицията започва от средата на миналия век, а изборът на дата за Деня на железничаря е свързан с историческо събитие. В началото на август 1888 г. за международни превози е открита железопътната линия Цариброд – София – Белово, а държавата междувременно откупува линията Русе-Варна и започва нейната експлоатация.

гара БДЖ празник на българските железничари
Снимка: Thinkstock

Любопитен факт е, че редица борци от националноосвободителното движение са работили като железничари. Сред тях са Тодор Каблешков, служил като началник на гара Белово, и Захари Стоянов - маневрист в гара Търново Сеймен, днешният Симеоновград. Човекът, спасил Самарското знаме и изобразен на прочутото платно на художника Ярослав Вешин – Никола Корчев, е бил локомотивен машинист. Освен тях, поетът Никола Вапцаров е работил близо 2 години като огняр в софисйко локомотивното депо.

Историята и настоящето на БДЖ е изпълнено предизвикателства и  трудности, а по случай днешния празник можем само да пожелаем на всички железничари повече удоволствие от работата и безаварийно пътуване на тях и всички пътници.

гара БДЖ празник на българските железничари
Снимка: Thinkstock

Виж още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти