Честит международен ден на бирата - ето ги нейните златни тайни!

бира наздраве
Снимка: iStock

Международният ден на бирата се отбелязва в първия петък на месец август от 2007 година насам. Днес освен любителите на това пиво, празнуват и всички, които се занимават с неговото производство и дистрибуция. По този повод ви разкриваме някои малко познати факта за бирата.

Тя е най-популярната напитка в света след водата и чая и се ражда преди 8000 години. В древността шумерите и египтяните са ценили кехлибарената напитка заради натуралните ѝ качества и полезни свойства. Още тогава, в тези далечни времена, не само мъжете, а и жените са ѝ се възхищавали.

Но и нещо повече - именно дамите са били отговорни за приготвянето на бирата. Неслучайно шумерите са имали и богиня на пивоварството - Нинкаси, възпята заради уменията си да „замесва“ бира от мед и фурми.

И днес нейно величество Бирата е обект на интерес както сред мъжете, така и сред нежните им половинки. Съвременните дами продължават да разбиват наложения неизвестно от кого стереотип, че пивото е предпочитано предимно от силния пол.

Българките не правят изключение, даже напротив. У нас пивото е на почит сред жените, които избират кехлибарената напитка все по-често не само в приятелска или семейна обстановка, но и по време на специални събития. Няма причина дамите да се тревожат за фигурите си, тъй като в 100 мл светла бира обичайно се съдържат около 46 калории.

Изненадващ факт е, че благодарение на малца, хмела и бирената мая, нивото на витамини и антиоксиданти в бирата дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци. Бирената мая, която освен че има свойствата да разкрасява, спомага също метаболитните процеси в организма, като съдейства в разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините.

бира наздраве
Снимка: iStock

Като допълнителен съвет, специалистите препоръчват да се пие по чаша пиво след активни спортни дейности или тежки физически натоварвания, тъй като високото количество вода, витамини и соли в състава му способстват за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на организма.

Виж още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти