Създадено за

Черен петък: Как е възникнал празникът и как да планираме бюджета по време на голямото пазаруване

Черен петък: Как е възникнал празникът и как да планираме бюджета по време на голямото пазаруване
Снимка: iStock/Getty Images

Има един ден в годината, в който черното е хубаво - Черният петък в края на ноември или известен още като Деня с големите намаления.

Вече повече от десетилетие е и в България. Свикнахме да очакваме с нетърпение намалението на цените и да пазаруваме мечтаните стоки с отстъпка.

Така че нека направим очакването още по-приятно, като разберем откъде идва традицията на Черния петък и как да го превърнете в положително, а не в разоряващо преживяване:

Кога се пада Черният петък?

През 2023 г. световният черен петък се пада на 24 ноември. Това е последният петък от месеца, денят след Деня на благодарността.

Снимка: iStock/Getty Images

Защо има големи намаления на Черен петък?

През годините се е приело, че денят след Деня на благодарността слага началото на коледното пазаруване и търговските вериги още по времето на Голямата депресия през 30-те години на 20 в. са търсели какви ли не начини да повишат продажбите си.

Установено било, че след като прекарат хубава празнична вечер със семействата си, на следващия ден повечето хора си взимали отпуск и обикаляли магазините за първите коледни подаръци.

Всъщност определението “черен петък” идва от полицията на Филаделфия. Докато за другите този ден бил изпълнен с весели емоции и пазаруване, за тях струпването на хора в центъра на града и огромните задръствания означавали извънредни часове работа и много напрегнати ситуации. На тях денят наистина им се виждал “черен”.

С времето обаче асоциацията се прехвърлила върху хубавите емоции и големите обороти.

Снимка: iStock/Getty Images

И така до днес, когато вече говорим дори за:

Черен ноември

Все повече компании удължават периода на промоции в седмицата на Черния петък, а дори и в месеца, защото интересът към изгодните сделки е изключително голям и е трудно да се реализира всичко само в един-единствен ден.

Така че е добре да се настроим за истински изгодно пазаруване не само на 24 ноември, но и в седмиците преди и след това.

На помощ за изгодното пазаруване идват от УниКредит Булбанк с тяхната кредитна карта UniCredit Shopping Card.

С нея можете да разсрочите всяка своя покупка на стойност, равна или по-голяма от 50 лв. на равни вноски от 3 до 36 месеца и така да не натоварвате излишно личния си бюджет.

Снимка: iStock/Getty Images

Разсрочването става съвсем лесно, през мобилното приложение на банката или през ПОС-терминал на УниКредит Булбанк в партньорските им магазини.

Ето и няколко съвета от УниКредит Булбанк за планиране на покупките така, че да се възползвате максимално от предимствата, които предлага UniCredit Shopping Card и намаленията:

Създайте списък с покупки: Направете списък с нещата, които искате да купите по време на Черния петък. Този списък ще ви помогне да следите по-лесно намаленията в различните категории.

Разучете предварително: Преди да излезете на пазар, разгледайте различни магазини и онлайн платформи, за да намерите най-добрите оферти и отстъпки. Сравнете цените и предложенията, за да вземете най-доброто решение.

Снимка: iStock/Getty Images

Пазарувайте онлайн: Онлайн пазаруването обикновено предлага по-големи намаления и по-голям избор от продукти. Сравнете цените и разгледайте характеристиките на продуктите, преди да ги закупите.

Внимавайте за допълнителните разходи: Не забравяйте да включите и евентуалните разходи за доставка или други такси във вашите разчети.

И нали знаете, Черният петък е най-доброто време за пазаруване на коледни подаръци, за да си спестите предпразничния стрес.

Пожелаваме ви приятно пазаруване!

*Материалът е реализиран с подкрепата на УниКредит Булбанк и УниКредит Къснюмър Файненсинг.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти