Частично лунно затъмнение навръх 50-годишнината от изстрелването на „Аполо 11“

Точно 50 години след старта към Луната на мисията "Аполо-11", на 16 юли нашият естествен спътник ще ни предостави частично затъмнение на големи части от планетата, предава АФП.

 Ще бъде видимо от много места по света (в това число и България) - Африка, в голяма част на Европа и Азия, в източната част на Южна Америка и в западната част на Австралия.

аполо 11
Снимка: Fox Entertainment Group

Лунното затъмнение е природно явление, при което Слънцето, Земята и Луната се подреждат в една линия. Тогава нашият естествен спътник попада под сянката на Земята.
Днес Луната няма да се намира изцяло в сянката ни, така че затъмнението ще бъде частично. Утре около 60% от видимата повърхност на Луната ще бъде покрита от сянката на нашата планета.
Лишена от слънчевите лъчи, Луната потъмнява и се сдобива с цвят на тухла, тъй като земната атмосфера отклонява червените лъчи от слънчевата светлина във вътрешността на конуса на сянката си.

аполо 11
Снимка: Fox Entertainment Group

Частичното лунно затъмнение ще започне в 23:01 българско време и ще достигне максимума си в 00:30 часа. Природното явление ще приключи в 1:59 часа и може да бъде наблюдавано с незащитени очи, за разлика от слънчевите затъмнения.

Ето защо, ако довечера не вали, непременно се полюбувайте на красивата, оцветена в червеникаво затъмнена Луна. За нашата страна, по време на максималната фаза, тя ще бъде на 23 градуса над южния хоризонт, на фона на съзвездие Стрелец. На 7.5 градуса, на запад от нея, е Сатурн“, коментират още от Планетариума в Смолян.

аполо 11
Снимка: Fox Entertainment Group

За да отбележи 50-годишния юбилей от излитането на първият пилотиран космически кораб от програмата Аполо на НАСА, чийто екипаж достига и каца на Луната, National Geographic стартира едномесечна програма, посветена на Космоса, с двучасовия документален филм „Аполо: Мисии до Луната“. Филмът е продуциран и режисиран от носителя на „Еми“ и „Пибоди“ Том Дженингс.

Този документален филм представя нови и непоказвани аудиозаписи на ключови моменти от космическата програма, чиято цел е САЩ да кацнат на Луната преди 1970 г. Мисиите на „Аполо” са показани не през съвременна гледна точка, а чрез автентични телевизионни кадри, радиопредавания и филми от онези години, както и от неизвестни аудиозаписи от контролния център на НАСА. Така медийните източници от епохата показват един суров и автентичен поглед как мисиите „Аполо” са представяни на обществото.

аполо 11
Снимка: Fox Entertainment Group

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти