Специално

Церемония по награждаване и прожекция на „Дворецът“ на Роман Полански

cinelibri
Снимка: cinelibri

Наближава празничната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма на Синелибри 2023, когато зрителите ще имат възможност да се срещнат с престижното международно жури! Тя ще се състои на 20 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Непосредствено след тържественото връчване на отличията в състезанията за игрален и документален филм ще бъде излъчена фарсовата черна комедия „Дворецът“ по случай 90-ата годишнина от рождението на режисьора Роман Полански. В състава на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм по литературна творба тази година влизат: френската режисьорка Леа Тодоров, чийто филм „Мария Монтесори: Новата жена“ е част от паралелната програма на фестивала; изтъкнатият канадски продуцент и кастинг-режисьор Бруно Розато, испанската филмова звезда Карла Нието и един от най-обичаните и награждавани български актьори - Иван Бърнев. Президент на журито на деветото издание на кино-литературния фестивал е световноизвестният американски актьор и продуцент Уилям Болдуин, който има в кариерата си не една и две роли във филмови адаптации на литературни произведения!

cinelibri
Снимка: cinelibri
Кино-литературният фестивал продължава с пъстра палитра от събития до края на октомври. На 17 октомври в кино „Люмиер“ от 19:00 ч. е националната премиера на биографичната драма „Мария Монтесори: Новата жена“ с Жасмин Тринка в ролята на прочутата педагожка. Филмът ще бъде представен лично от френската режисьорка и сценаристка Леа Тодоров, която ще се включи и в разговор с публиката. Дъщеря на световноизвестния философ, семиотик и интелектуалец Цветан Тодоров, на 18 октомври Леа Тодоров ще участва в още едно знаково събитие: представяне на емоционален филмов спектакъл с текстове, архиви и видеоклипове, посветен на баща й и неговата амбивалентна връзка с родната му страна. Става дума за своеобразния пърформанс „Цветан Тодоров, България и аз", който ще бъде показан във Френския институт.

В рамките на традиционния вече модул Психоанализа и кино ще бъде дискутирана проницателната финландска драма „Четирима непораснали възрастни“ на режисьорката Селма Вилхунен. Събитието с модератори Светлозар Василев - психоаналитик и преподавател в НБУ, Надя Кожухарова, Марина Ангелова и Албена Василева, ще се състои на 18 октомври от 19:00 ч. в кино „Одеон“. Испанската галавечер ще се проведе на 19 октомври в кино „Люмиер“ и ще бъде увенчана с прожекция на духовитата комедия „Истории, които не са за разказване“ на режисьора Сеск Гай. Актьорът Иван Бърнев ще разкаже за участието си в театралната постановка „Съседите отгоре“ по едноименната пиеса на Гай, чиято филмова версия зрителите на фестивала вече познават. Самият Сеск Гай ще поздрави публиката в специална видеовръзка. Гост на вечерта ще бъде и нашумялата испанска актриса Карла Нието, член на журито на Синелибри 2023. Събитието се организира във връзка с Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз. Също на 19 октомври е празничната вечер на полската култура, която предвижда официална премиера на филма „Филип", блестяща военно-историческа драма по мотиви от полубиографичния роман на полския писател Леополд Тирманд. Филмът на Михал Квецински пресъздава убедително епохата и е заслужено удостоен с награди от Полския фестивал за най-добър пълнометражен игрален филм и за кинематография. Прожекцията ще бъде съпроводена с дискусия с участието на Антони Георгиев, културен журналист и издател на списание „VAGABOND“. Премиерата се реализира в сътрудничество с Организация на евреите в България „Шалом“ под надслов „Заедно срещу антисемитизма. Ние помним!“ и с подкрепата на Посолството на Република Полша и Полския институт в София.

cinelibri
Снимка: cinelibri
На 21 октомври в кино „Люмиер“, в рамките на модула „Кино с кауза“, ще се състои #РaноБудна Прожекция на психологическата драма „Само ние двамата“ и дискусия за насилието върху жени с участието на Валентина Димитрова, главен терапевт на фондация EMPROVE, Олга Минева, психолог и основател на фондация EMPROVE, и #ЖенитеSurvivors. Сценарият на „Само ние двамата“ не се интересува толкова от съспенса или от зрелищния финал на самия филм, колкото от механизмите на контрол над жертвата и от силата да се наруши мълчанието за претърпяно физическо или психическо насилие. Напомняме, че текат записвания за участие в събитията от образователния модул на фестивала. На 22 октомври ще се състои семинар на тема: „(Не)изгубени в преводите – семиотични аспекти на трансформациите на литературните текстове във филмови сценарии“ с лектор проф. Христо Кафтанджиев. Семинарът ще се проведе в Каза Либри (Casa Libri) в рамките на 6 академични часа. Подробна информация за събитието е достъпна тук: https://www.facebook.com/events/846204420498406/

cinelibri
Снимка: cinelibri

Синелибри 2023 се провежда между 6 и 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център", Национален фонд „Култура", Столична община, Община Пловдив, Фонд „Култура" на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески", Община Стара Загора. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации" и програма „Мобилност". Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Програмата се реализира с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката и множество съмишленици, отразени на уебстраницата. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти