Бързо към парка на Народния театър

Центърът на събитието
Снимка: БГНЕС/Цветана Арангелова

Днешният 30 април е обявен за Международен ден на джаза по предложение на легендарния джаз пианист Хърби Хенкок, посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Датата е избрана специално. Това е последният ден от Месеца на джаза в САЩ, родината на Хенкок и този вид музика.

"Джазът беше гласът на свободата за толкова много страни през миналия половин век", казва той.

Идеята среща пълната подкрепа на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Според нея Международният ден на джаза цели да свърже хората по целия свят, които "да празнуват и да научат повече за изкуството на джаза, корените и влиянието му, и да подчертае неговата важна роля като средство за общуване, което надделява над различията".

Българското национално радио се присъедини към идеята за ежегодното отбелязване на музикалното събитие с концерт на своя Биг бенд с диригент Антони Дончев.

Столичани и гости на София ще могат да чуят емблематични джаз композиции в изпълнение на виртуозните инструменталисти от Биг бенда на БНР днес в 17,30 часа на открито пред Народния театър "Иван Вазов".

Така този оркестър с 52-годишна история поставя началото на една нова традиция – 30 април, Международният ден на джаза, да се отбелязва и у нас.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти