Създадено за Telenor

Българско приложение учи децата на интернет безопасност

Българско приложение учи децата на интернет безопасност
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Днешните деца се раждат със смартфон в ръце или ако това ви е прекалено буквално, да кажем, че скорострелно се запознават с вълшебствата на интернет. Не може да не сте виждали хлапета, които още не могат да съставят цели изречения (или дори да произнасят думи разбираемо), но вече умеят да скролват с малките си пръстчета различни песнички и детски в телефона на мама или тате. Не сме тук, за да се съдим едни други за това, а да говорим как да предпазим децата от опасното съдържание в мрежата, докато се ползват от безспорните предимства на интернет.

Всеки родител трябва да бъде нащрек за това какво точно гледа детето му, когато сърфира в интернет. С тръгването на училище кръгозорът на децата се разширява, а попадането в нови социални кръгове води със себе си и нови хобита и интереси. Без да се усетим, детето започва да слуша и гледа неизвестни за нас неща в YouTube, да общува с приятели виртуално и въобще – да се държи като възрастен човек без обаче да е въоръжено със знанието кое как функционира в онлайн пространството.

А в това пространство много неща не са такива, каквито изглеждат – там има и измами, и фалшиви самоличности, и измислени новини, насилие, дори случаи на изнудване, а попадне ли едно дете в такъв капан, излизането е трудно и налага намесата на възрастен. Затова е нужно децата да са подготвени предварително за реалността в интернет, но и това не е лесна задача. Как да обясниш на едно наивно малко дете, че могат да го измамят или подведат там, където всичко изглежда толкова забавно и добронамерено?

д
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Ето няколко съвета как да се справите в различните ситуации:

Фалшив профил – обяснете на децата, че невинаги хората в интернет са такива, за каквито се представят, много често всичко е илюзионно. Посъветвайте ги да добавят само хора, които познават от живия живот – училище, езиков курс, спорт или приятели от квартала.

Онлайн тормозът – как да се справи едно дете с него? Ако в общ план е трудно за всеки човек да се откъсне от тормоза, то в онлайн пространството понякога може да е значителнo по-лесно. Посъветвайте детето да ви сподели, ако има притеснения, а ако е на възраст, в която не обича да споделя, то може да му обясните, че онлайн платформите вече имат опция да докладваш някого и неговата публикация, а и да получиш подкрепа. 

Качването на снимки и видеа – важно е да обясним на децата си да внимават какво пращат. Онлайн пространството е необятно и, за съжаление, има много недоброжелатели. Ето защо е важно да посъветвате децата кои свои снимки и видеа да качват и кои – не.

f
Снимка: Telenor

За разрешаване на всички тези различни проблеми Теленор България създава приложението Digital Scouts и за втора поредна година организира изцяло онлайн кампания, като тази година е под наслов: “Дигитални скаути: Знаеш, преди да скролваш”. Приложението е преди всичко насочено към децата, а целта е да ги подготвим за това, което не подозират, че ги чака онлайн. Под формата на игри и забавно съдържание всяко дете може да се научи как да избягва опасностите във виртуалното пространство и как да реагира, ако все пак се натъкне на проблем, а в рамките на сегашната кампания децата могат да спечелят и страхотни награди.

Очакват ги въпроси за защита на личните данни и пароли в интернет, за чувствително съдържание, неподходящо съдържание, онлайн тормоз, кибератаки, фишинг, спам, медийна грамотност и др., а накрая има и над 100 награди, които ще бъдат раздадени чрез томбола. Освен това най-точните и бързи участници участват в надпревара за място в класацията Топ 10, където след приключване на играта всеки печели сигурна награда.

„Дигитални скаути“ е част от програмата на телеком оператора за по-безопасен интернет “Safer Internet”, която има за цел да осигури адекватни грижи за сигурността на децата онлайн и да създаде полезни и ценни навици у тях още от ранна възраст.

Приложението е налично в Google Play и App Store и е напълно безплатно – можете още днес да го свалите на устройството на детето и дори да изиграете игарата заедно. Играта в рамките на кампанията се провежда само за 48 часа на 30 и 31 октомври, като всяко дете ще трябва да отговаря на 15 въпроса, с които то може да провери знанията си в голямата тема за онлайн безопасността.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти