Български филм взе награда в Кан

Илиян Метев получи отличие на престижния фестивал
Снимка: Getty/Guliver

"Последната линейка в София" получи втората по значимост награда от "Седмицата на критиката" в Кан - наградата за откритие на ТВ Канал 4, съобщиха от СБФД.

От "Седмица на критиката" са започнали много днешни знаменитости, припомня кинокритика Вера Найденова.

Седмицата е създадена преди 51 години като алтернатива на, както тогава се казваше, "буржоазното кино". С един много симпатичен девиз: "Цветя поникнали в асфалт", т.е. трудно създавани, а и предизвикателни като естетика филми.

Тази година в нея беше селектиран "Последната линейка на София" на режесиьора Илиян Метев. В същата секция България участва и миналата година с "Аве" на Константин Божанов, един от най-награждаваните български филми в последно време. И двата филма са подкрепени от НФЦ, и са с продуцент Димитър Гочев. И двата филма са подпомогнати от Телевизионния канал "Арте".

"Последната линейка в София" разказва за преживяванията на трима лекари в "град от два милиона с не повече от 13 линейки". Участниците във филма са описани като "страстни пушачи с невероятно чувство хумор", които не спират да правят всичко по силите си въпреки трудностите и "ударите от обществото".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти