„Българската жена трябва да си държи на цената“: Фил, Влади и Дани от Brato.bg обясняват „Как да оцелееш в България“

Дани Йорданов Филип Зуберски Владимир Иванов
Снимка: Личен архив/Ciela

Деница Димитрова

Животът не идва с наръчник за употреба, но дните у нас могат да бъдат малко по-лесни (и много по-забавнни) с „Как да оцелееш в България“ с автори Дани Йорданов, Филип Зуберски и Владимир Иванов, създатели на сайта Brato.bg. След като издадоха първото си книжно заглавие „Наръчникът на едно брато”, сега триото се гмурва в българската народопсихология, за да ни помогнат да се справим със ситуации, които биха затруднили дори Беър Грилс.

Прочетете още тук ► „Как да оцелееш в България“ ни разсмива със съвети за безопасност в „Люлин“, на сватба, в такси и още

Книгата, която включва илюстрации от Неда Малчева, вече може да бъде намерена на българския пазар, но официалната ѝ премиера е насрочена за 12 май, четвъртък, в клуб Yalta. Дотогава се допитахме до експертите по „сървайвализъм“ Фил, Влади и Дани кои са най-трудните места за оцеляване у нас, какво прави българите толкова добри сървайвари и какъв съвет за оцеляване биха дали на българките.


В едно интервю казвате, че сте успели да сглобите книгата само за няколко месеца, и то на разстояние един от друг по време на пандемията. Хуморът ли ви спасяваше през този период и може ли да кажем, че създаването на наръчника е бил вашият начин да оцелеете тогава?

Филип: И хуморът! Най-вече той, факт! Спомогна още пълният хладилник с бира, както и една постелка за спорт, която използвахме в домашни условия, а сега събира прах. При положение, че не ни беше позволено дори да се разхождаме в парка, да напишем книга бе едно от малкото смислени неща, които успяхме да сътворим в този деликатен момент на пандемия. Ако човек се огледа около себе си и действителността, която го заобикаля, може да оцелее само и единствено с хумор.

На кое място у нас ви се е искало да разполагате със съвети като вашите, когато сте попаднали там?

Влади: Всевъзможни са, не можем да определим само едно, защото животът у нас е цветен като прическа на Пол Погба…или на Патрашкова. Понякога ни се е искало да имаме точния съвет при посещение в автосервиз. Друг път сме се нуждаели от помощ във фитнеса, където странни индивиди дишат учестено без причина, сумтят и гледат така, сякаш току-що са спечелили олимпийско злато за България. Със сигурност обаче най-трудно оцеляваме сред хора, които нямат чувство за хумор. Там сме аутсайдери, признаваме. Не можем да направим включване.

Най-трудното място или ситуация в България, от което да се измъкнеш невредим?

Дани: Това е лесно – бой в селска дискотека. Може би е невъзможно, но ние имаме жокер. Ако се стигне до схватка, пробвайте с фразата: „Ти знаеш ли кой е баща ми, бе?“. Ако не мине – дано сте бързи в краката или силни в ръцете.

Друга ситуация, ако те хванат в леглото с чужда. Имаме формула за измъкване, но ще я разберете в следващата ни книга.

Дани Йорданов Филип Зуберски Владимир Иванов
Снимка: Ciela; Илюстрации - Неда Малчева

„Светът е оцелял, защото се е смял“ е мисъл, която спокойно можем да започва с „българският народ“. Какво друго освен смеха ви помага останете в родината?

Дани: Ще е банално да обясняваме какви сме родолюбци, колко си обичаме страната и всякакви подобни клишета. Човек трябва да може да се адаптира във всяка ситуация, в която попадне, без значение къде се намира. Адаптация му е майката! Ние сме тук, защото така искаме. Кефи ни да разпънем на плажа стар вестник, да режем на него кренвирш, да топим в лютеница и това да не е странно за околните. 

Но какво според вас се дължи съхраняването ни като нация въпреки всички трудности през годините?

Фил: Защото сме народ, който оцелява напук на всичко. Сред нас има много имитиращи продукти, те са не само в храната, разбира се. Тяхното идентифициране и изкарване на светло ще ни позволи да намерим верния път. Засега се справяме, макар че ни е трудно. Фалш имаме и в политиката, и в спорта, и в шоубизнеса. Нека не сме като тях. Нека се погледнем в огледалото и да признаем всичко, без да навеждаме глава.

Кой е най-добрият съвет, който сте получавали за живота у нас?

Влади: Съвет №1 за всички времена у нас си остава: „Ти си знаеш, брат“. Чували сме го винаги, когато сме имали нужда от приятелско побутване. Остава те сам в мъгла от съмнения и в този момент се учиш на някои от най-ценните уроци в този шантав живот.

„Всеки сам си преценя” е новата философия. Тя е само за отбрани. Без руски газ ще оцелеем, но без такива мъдрости – никога!

Дани Йорданов Филип Зуберски Владимир Иванов
Снимка: Личен архив

Какво трябва да притежава един чужденец, за да живее добре в нашата страна?

Влади: Пари! Останалото му се поднася на тепсия. Тук чужденците ги гледаме като писани яйца, сякаш сме страна от третия свят, а те са някакви пришълци от бъдещето. Няма лошо, нека бъдем гостоприемни и топли, но нека сме такива и към нас самите. За чужденеца тук е рай – вкусна храна, уникална природа, море, планина, евтин алкохол, КРАСИВИ ЖЕНИ и потенциален нулев досег с родни работодатели и политици.

Повечето ви съвети са към мъжката аудитория, но от ваша гледна точка какви съвети бихте дали на една жена за оцеляване в България?

Фил: Четат ни и жени, колкото и нескромно да звучи. За което сме им благодарни и признателни, а и гали егото ни. Друго си е да си в ръцете на красива Цецка, макар и под формата на книга. Пак си го броим.

Дани: Съветът ни към тях е да не оцеляват по лесния начин. Българската жена е най-красивата и трябва да има принципи и да си държи на цената. А, да, и да не показват два пръста на всяка снимка. Изтъркано е.

Как да оцелееш в България Дани Йорданов Филип Зуберски Владимир Иванов
Снимка: Ciela

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти