Българската следа на "Берлинале"

Снегът не подмина и официалното откриване на "Берлинале"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силно присъствие на нежния пол, холивудски звезди, солидно представяне на Източна Европа и един български филм - така изглежда визитната картичка на тазгодишното издание на "Берлинале".

Берлин отново разстила червения килим. Между 7 и 17 февруари по него ще минат звезди като Катрин Деньов, Жулиет Бинош, Мат Деймън, Никълъс Кейдж, Джереми Айрънс, Джъд Лоу, Джейн Фонда, Стивън Спилбърг, Ан Хатауей„ предадоха от БГНЕС. Всички те и още куп други знаменитости от цял свят ще присъстват на 63-тото издание на филмовия фестивал "Берлинале".

Тази година в рамките на фестивала ще бъдат показани общо 404 филма от 70 страни - ленти от всички жанрове и формати.

Така например най-късият филм трае едва 2 минути, а най-дългият - 9 часа и половина. Едно е сигурно: салоните на "Берлинале" определено ще са пълни - в деня, в който стартира продажбата на билети за фестивала, само за един час в интернет бяха продадени над 10 000 билета. А на миналогодишното издание на фестивала са били продадени общо 300 000 билета.

Най-голям ще е интересът към филмите, които се борят за Златната и Сребърна мечка. Тази година те са 19. Лентите ще имат по най-малко три прожекции, а някои - дори по пет. Тази година най-силно представени в надпреварата са САЩ и Франция - с по три филма. Германия участва с един - "Злато" на Томас Арслан.

За първи път за голямата награда ще се състезава филм от Казахстан - лентата "Уроци по хармония" на режисьора Емир Байгазин. Сред кандидатите е и драмата "Дълъг щастлив живот" на руския режисьор Борис Хлебников, както и "Епизод от живота на един събирач на желязо" - филм на босненеца Данис Танович, който разказва за живота на ромско семейство от Босна и Херцеговина. Румъния и Полша също се борят за Мечка.

На 63-тото "Берлинале" е представена и България. Нейният филм фигурира в програмата като германо-хърватско-българска продукция, но режисьорът и актьорите са българи. Става дума за документалния филм "Последната линейка на София" на Илиян Метев. Лентата е включена в паралелната програма на фестивала.

Тазгодишното издание на "Берлинале" ще бъде запомнено не само със солидното представяне на Източна Европа, но и със силното женско присъствие. В повече от половината филми, борещи се за награда, главните роли са поверени на жени. Дами има и сред режисьорите. Така Берлин поставя ясна разграничителна линия между "Берлинале" и фестивала в Кан, към който беше отправена критиката, че представя единствено филми на режисьори от "силния" пол.

Една от силните женски роли на "Берлинале" се изпълнява от Катрин Деньов. Във филма "Elle s`en va" тя играе 60-годишната красавица Кати, която изведнъж решава да скъса със стария си живот. В изблик на гняв тя тръгва да си купува цигари, но в крайна сметка пътуването й продължава цяла седмица, през която Кати обикаля Франция и се впуска в неочаквани авантюри.

В румънската драма "Pozitia Copilului" една майка се опитва да спаси от затвор сина си, прегазил и убил дете на пътя. В чилийския "Глория" пък главната героиня тръгва да дири ново щастие, след като на 60-годишна възраст се развежда със съпруга си.

На тазгодишното издание на "Берлинале" ще бъде показан и филмът "Pardé" на преследвания ирански режисьор Джафар Панахи, на когото по принцип му е забранено да снима филми в родината си.

Забранено му е също така да напуска Иран и да дава изявления за медиите. Въпреки това Панахи е успял да направи нов филм - а това е наистина забележително.

А с коя лента ще бъде открито 63-тото "Берлинале"? Филмът идва от по-далечния изток, казва се "Великият майстор" и разказва за живота на легендарния майстор Ип Ман, ментор на Брус Лий. Това ще бъде и световната премиера на лентата.

Остава да разберем на кого ще бъдат присъдени Златни и Сребърни мечки - това решение ще бъде взето от звездното жури, чийто председател тази година е режисьорът на "Великият майстор", китаецът Уонг Карвай. Получателят на една от наградите е вече известен - френският режисьор Клод Ланцман ще получи почетна Мечка за цялостно творчество. Тя ще му бъде връчена на 14 февруари. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти