Българска писателка е номинирана за престижни литературни награди "Малкия Нобел"

Българска писателка е номинирана за престижни литературни награди "Малкия Нобел"
Снимка: netinfo

Нека да си говорим за литература. И не за каква, а за детска литература и за престижната наградата "Астрит Линдгрен", номинациите, за която бяха обявени по време на Франкфуртския панаир на книгата.

Ние сме изключително щастливи а обявим, че за първи път сред тях има и български представители – писателката Юлия Спиридонова и художникът илюстратор Любен Зидаров.

За най-големия приз за детска литература, известен още като „Малкия Нобел”, са номинирани общо 226 кандидати от 60 държави, като 63-ма от тях са включени за първи път. Правото да номинира от българска страна има фондация „Детски книги”, която е лицензирана от Шведския комитет.

„Списъкът е златна мина за всички, които се интересуват от световната детска и детско-юношеска литература”, заяви председателят на журито Боел Вестин.

Наградата „Астрид Линдгрен” отличава творби или дейности с висока художествена стойност, но освен това лауреатите трябва да „прегръщат” човешките ценности, които е изповядвала легендарната шведска писателка.

Наградата в памет на Астрид Линдгрен е учредена от шведското правителство през 2002 г.
Победителят ще бъде обявен на церемония в Националната библиотека в Стокхолм на 4 април.

А ето и какви ,бяха първите думи на Юлия Спиридонова, след като научи новината: „Дълбоко съм развълнувана и съм благодарна, че за детската литература в България се грижи фондация „Детски книги“, която работи всеотдайно за популяризиране на четенето сред малките читатели и на българската детска литература по света. Самият факт, че сме в този списък, е вече награда и голяма чест.“

Още интересни статии, които да прочетете: 

Астрид Линдгрен - вечните спомени от нашето детство

Най-тихите и най-постоянни приятели

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти