Астрид Линдгрен - жената, която ни дари с най-красивите детски спомени!

На днешния ден преди 20 години от този свят си отиде великата писателка за малки и големи Астрид Линдгрен!

Жената, която ни помогна да не забравяме детското в себе си и да търсим винаги най-интересните приключения, дори когато сме пораснали. 

Ние дълбоко вярваме, че светът без нея не би бил същият. Никога толкова цветен, никога толкова интересен, никога толкова необикновен!

Астрид Анна Емилия Ериксон е родена в град Вимербю, Швеция през 1907 г. Тя е дъщеря на Самуел Аугуст и Хана Джонсън. Има две по-малки сестри - Стина и Ингрид, и по-голям брат - Густав.

След като младата Астрид завършва училище получава работа в местен вестник. Там има връзка с главния редактор, който е бил женен и е имал деца.

След като Астрид забременява през 1926, той ѝ предлага брак, но тя отказва и се мести да живее в столицата - Стокхолм, където се учи на машинопис и стенография. През това време се ражда синът ѝ Ларс, който оставя на грижите на приемно семейство.

Въпреки че работата ѝ не била доходоносна, спестявала колкото може и винаги при първа възможност пътувала, за да се среща с него.

Пътуванията ѝ били през уикенда, като по-голяма част от двата кратки дни тя прекарвала в самия влак. В крайна сметка по-късно успява да върне сина си, като нейните родители го гледали, докато тя успее да си позволи да го отглежда в Стокхолм.

Снимка: Gettyimages

Прочетете най-любимите ни цитати от книгата "Пипи дългото чорапче" на Астрид Линдгрен в нашата галерия ТУК. >>>

През 1931 се жени за работодателя си - Стюр Линдгрен, който напуска съпругата си заради нея.

3 години по-късно се ражда второто ѝ дете - Карин. Всъщност Астрид измисля приказката за Пипи дългото чорапче, за да забавлява дъщеря си, когато боледувала, а самото дълго чорапче на Пипи всъщност е измислено от малката Карин.

Признания за литературния си талант започва да печели през 1944, когато печели втора награда в конкурса на издателска къща с романа "Брит-Мари освобождава сърцето си". Следващата година публикува първата история за Пипи и печели първа награда в същото състезание. След признанието пише и трите романа за чудатото 9-годишно момиче от Вила Вилекула със своя кон и маймунка. Момичето, чиято история обикаля цял свят за отрицателно време.

Превежда се на над 70 езика и се чете в над 100 държави. Превръща се в една от най-харесваните детски книги на всички времена.

Интересен факт за невероятната история за Пипи е, че отначало Линдгрен се притеснявала да я публикува, защото се страхувала, че хората ще я помислят за лоша майка и че е базирала историята върху дъщеря си, но това чисто и просто не е истина. Историята е изцяло измислена, а Астрид е страхотна майка. 

След силното начало на творческата ѝ кариера следват много награди и признания през годините. По случай 60-ия ѝ рожден ден, през 1967 г. е оснавана награда на нейно име, която се дава всяка година на рождения ѝ ден.

През годините също се бори активно срещу жестокостта срещу деца, животни и срещу смъртното наказание. 

Астрид Линдгрен умира на 28 януари 2002 на 94-годишна възраст в своя дом в центъра на Стокхолм. Тя е национален герой в Швеция заради създаването на безсмъртни герои като Емил от Льонеберя, Пипи и Карлсон и заради хуманитарната си работа. 

Снимка: Gettyimages

След смъртта ѝ правителството на Швейцария основава награда в нейна памет, която се дава веднъж годишно. Това е най-голямата парична награда за детска литература в света и е в размер на 5 милиона шведски крони.

Прочетете най-любимите ни цитати от книгата "Пипи дългото чорапче" на Астрид Линдгрен в нашата галерия ТУК. >>>

Също така в решение взето още преди смъртта ѝ нейният лик е поставен на банкнотата от 20 крони.

Още много други символи на признание към труда ѝ са направени и издигнати, но най-важното, което тя ни оставя, не са те, а незабравимите истории, с които вече няколко поколения деца израстват.

Ето и един от най-любимите ни цитати от "Пипи дългото чорапче": "Щом сърцето е топло и бие както трябва, на човек не му става студено."

via GIPHY

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти