Българите са на 14-то място по коефициент на интелигентност

Българите са на 14-то място по коефициент на интелигентност
Снимка: Thinkstock

България е на 14-то място в световна класация за най-висок коефициент на интелигентност, като води убедително с резултат от 93%.

Класацията е съставена от британския психолог Ричард Лин и финландския политолог Тату Ванханен, които са изследвали резултатите от умствената проницателност на жители на 113 страни по света.

На първо място в класацията е Сингапур със 108% успех, следван от Южна Корея, Япония и Италия с резултати съответно 106, 105 и 102%.

В челната десетка попадат още Исландия, Монголия и Швейцария със 101%. Австрия, Китай, Люксембург, Холандия, Норвегия и Великобритания са със 7% преднина пред България с резултати от 100%.

По-голямата част от страните в Западна Европа, наред с Нова Зеландия, Полша, Австралия, САЩ, Израел и Уругвай, също заемат местата в топ 15.

България е на 14-то място по коефициент на интелигентност заедно с Аржентина с 93%, следвани от Гърция на 15-та позиция с 92%.

Турция има резултат от 90% и е на 17-то място заедно с Албания и Босна и Херцеговина, а Сърбия е една позиция след тях с 89%.

Последните места в изследването са заети от Гвинея Бисау, Хаити и Мозамбик, а в дъното на класацията е Екваториална Гвинея с 59% коефициент на интелигентност.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти