Вкусно с Happy

Българинът Мартин Владимиров с исторически успех на Световната суши купа в Япония

Българинът Мартин Владимиров с исторически успех на Световната суши купа в Япония
Снимка: Happy

Мартин Владимиров от Happy записа името си в историята като първият българин, участвал на Световната суши купа в Токио, Япония, и достигнал до финалите на престижното състезание. 

Неговата авторска чиния „Долината на розите“ бе отличена и със специална награда за креативност, връчена от един от петте най-големите спонсори на Световната суши купа.

Това е исторически дебют за България на световната суши сцена- признание, което поставя страната ни сред държавите с принос към глобалната иновация в японската кулинарна традиция.

Хиротоши Огава, главен инструктор на World Sushi Skills Institute:

„Имах възможността да опитам сушито тук и определено останах доволен. Различно е от сушито в Япония, но носи своята уникалност и е част от глобалната иновация на традиционното суши.“ -  каза, Хиротоши Огава, главен инструктор на World Sushi Skills Institute.


Участие на Световната сцена

Мартин Владимиров е шампион от Sushi Cup Bulgaria 2024, официалната национална квалификация на World Sushi Skills Institute (WSSI), която му даде правото да представи България на World Sushi Cup Japan 2025 в Токио (20 – 22 август).

Сред 30 от най-добрите сушисти в света- национални победители от различни държави- той премина тежките елиминации и достигна финала сред 15-те най-големи майстори в света.

Снимка: Happy


Предизвикателствата

Елиминациите преминаха през няколко кръга:

  • Кацурамуки : рязане на тънък лист японска ряпа с дължина над метър и половина, където Мартин получи максимален брой точки.
  • Кохада : транжиране на специфични японски рибки.
  • Акагай : работа с миди с черупка.
  • Анаго : транжиране на змиорка.
  • Класическа чиния в стил Едо-мае.

Журито от петима международни експерти оценяваше техниката, психиката, чистотата, безопасността и бързината -всичко в рамките на два часа.


Финалната чиния на Мартин: „Долината на розите“

На финала, посветен на креативността, Мартин представи своята концепция:

  • Ориз, овкусен с розово масло от българската Дамасцена роза.
  • Риба тон със сос - съчетание на традиционни японски съставки и аромата на розата.
  • Финален щрих - дехидратирани венчелистчета, донесени лично от него от Долината на розите.

„Долината на розите“ е кулинарен мост между Япония и България- среща на японската чистота и българската душа. Презентацията бе допълнена от звученето на „Излел е Делю хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска- песента, която полетя в Космоса на борда на „Вояджър 1“.

Снимка: Happy


Биография

Мартин Владимиров е част от екипа на Happy повече от 10 години. Кариерата му започва като барман, а днес той е главен отговорник за разработването на суши менюто във всички ресторанти на веригата и обучител на екипите в Happy.

„Да представлявам България на най-престижното състезание за суши е огромна чест и отговорност. Взимам със себе си дисциплината на японската школа и енергията на екипа на Happy,“ казва Мартин Владимиров.

Снимка: Happy

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти