Бъдете внимателни: днес ни връхлита силна магнитна буря

магнитна буря Земя Слънце
Снимка: iStock

Тази нощ и в ранните часове на днешния ден започна силна геомагнитна буря, която засегна цялата Земя, включително и България, съобщиха от NOVA. Тя е в резултат от продължителните изригвания на Слънцето, които се наблюдават от 26 октомври тази година. Оттогава има поредица от изригвания, които в началото бяха по-слаби.

Онзи ден имаше едно доста силно изригване на Слънцето, а вчера - малко по-слабо изригване, каза за БТА доц. Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН /НИГГГ-БАН/.

„Най-засегнатите райони се очаква да са тези, които са над 50 градуса географска ширина, а България е под тях и се очаква, че у нас геомагнитната буря ще е от по-слаба степен”, обясни доц. Трифонова.

Много силна магнитна буря е имало през този период на октомври и през 2003 г., като тя е продължила повече от две седмици, припомни доц. Петя Трифонова.

Ето и най-важното, което трябва да знаем за този феномен:

Как ни влияят магнитните бури

Според нея сегашната магнитна буря се очаква да продължи няколко дни, като това ще зависи докога ще продължат изригванията на Слънцето.

„Сега сме в началото на цикъла на слънчевата активност и би трябвало Слънцето да не е толкова активно. В момента когато Слънцето изригва, това, което изхвърля, като маса, полита към Земята, и така се формира геомагнитна буря. Очаква се, за последните десетина години, предстоящата геомагнитна буря да е една от най-силните - да достигне К-индекс 7, който не е от най-високата степен”, обясни зам.-директорът на НИГГГ-БАН.

Доц. Трифонова отбеляза, че според медицината, смущенията, предизвикани от геомагнитните бури, се отразяват на хората, които имат високо кръвно налягане, както и на тези с проблеми в сърдечно-съдовата система, с проблеми в съня и с депресивни състояния.

Ето как с няколко техники да поддържате нивото си на енергия, независимо от времето и дори когато ни връхлитат магнитни бури:

Промяната на времето и биополето

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти