Бъдете глупави!

Бъдете глупави!
Снимка: netinfo

Рая Синева

Признавам си, понякога съм доста глупава. Правя тъпи асоциации, реагирам неадекватно.

Подават ми ръка за довиждане – аз си казвам името?! Говорят ми едно, аз си мисля друго и като резултат, изтърсвам някоя простотия ни в клин, ни в ръкав.

Това е като да си отглеждаш малоумен клонинг, който изведнъж се събужда, обръща всичко с главата надолу, а ти му сърбаш попарата и се червиш заради него след това.

После пак се връщаш към нормалното си състояние до момента, в който спящият в теб идиот отново решава да вземе своите пет минути слава.

Всъщност, Елбърт Хъбард го е казал най-добре: „Всеки от нас е глупак в най-малко пет минути на ден. Мъдростта се състои в това да не превишаваме лимита“. Пет минути, в които ти е позволено да ръсиш глупости, да изглеждаш неадекватно и да се излагаш, както ти си знаеш. Пет минути, в които сваляме маската на безупречността и оставаме само по човешката си глупост и трески за дялане.

Пет минути, в които имаш пълното право да се удариш по челото и да възкликнеш „Боже, колко съм глупава!“. И ако мъдростта се състои в това да не превишаваме отпуснатия ни 5-минутен лимит, то още по-висшата мъдрост се състои в това да излезем от ситуацията като пичове. Защото да се изложиш може да бъде много забавно, стига да реагираш адекватно.

А най-адекватната реакция в тези моменти е да се надсмееш над себе си и да превключиш на режим самоирония. Не е нужно да се извиняваш, не е нужно да гледаш виновно, не е нужно да си посипваш главата с пепел.

Просто се избъзикай със своята глупост. Колкото по-категорично, толкова по-добре. Защото е човешко и защото не е страшно да си глупав, страшно е да не го осъзнаваш и да се правиш, че не се отнася до теб.

А истината е, че всеки някъде някога е бил глупак. Неизбежно е. Казват, че само посредствените са винаги на ниво, а Ошо го обобщава дори още по-категорично – „Да бъдеш постоянно мъдър е глупост“. Затова бъдете глупави... поне 5 минути на ден. Задавайте глупави въпроси. Давайте глупави отговори.

Снимка: netinfo

Реагирайте неадекватно и не се срамувайте от това. Обичайте идиота в себе си, защото той ви приземява най-добре. Напомня ви да не се взимате прекалено насериозно и да не се правите на безгрешни. Защото да се правиш на безгрешен е най-голямата грешка.

Излагайте се, без да ви пука, а след това се самоиронизирайте. Само когато се надсмива над глупака в себе си, човек доказва, че е истински мъдър.

Неслучайно, между мъдреца и глупака има една шега разстояние.

Затова дръжте своя малоумен клонинг близо, а самоиронията си още по-близо. Няма по-мъдро и по-човешко от това.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти