Будистка притча: 3 ситуации, когато трябва да игнорирате другите хора

жена медитация спокойствие
Снимка: Thinkstock

Отношенията с други хора ни носят щастие и удовлетворение, но те също така често са източник на разочарования и огорчения.

Поради тази причина, за да намерите ключа към щастието, трябва да се научите да пренебрегвате определени думи, нагласи и поведение на другите хора.

Освен това има случаи, когато пренебрегването е въпрос на вашето психично здраве, защото отношението ни към случващото се пречи да продължим напред и да постигнем до реалния си потенциал.

карма спокойствие дзен
Снимка: Thinkstock

Осъзнаването, че ние понякога поддържаме токсична връзка, превръщайки се в главната жертва, е първата стъпка към освобождаването от капана, в който сами сме попаднали.

Игнорирането е изкуство

Според легендата, веднъж един човек се приближил до Буда и без да каже и дума, го заплюл в лицето. Учениците на Буда изпаднали в ярост.

Ананда – един от най-преданите ученици се обърнал към Буда:

„Позволи ми да направя това, което той заслужава.“

Буда спокойно избърсал лицето си и отговорил на Ананда:

„Не, ще говоря с него“.

Сгънал ръцете си с уважение и казал на мъжа:

„Благодаря. С жеста си ти ми позволи да се уверя, че гневът ме е напуснал. Безкрайно съм ти благодарен. Твоят жест също така показа, че Ананда и другите ученици все още изпитват гняв. Благодарим ви.“

Непознатият не можел да повярва на чутото, бил трогнат и се разкаял за своята постъпка.

карма спокойствие дзен
Снимка: Thinkstock

Тази история е добър пример за това какво означава да игнорираме. Всъщност в нашия лексикон тя често има отрицателно значение и ние се чувстваме виновни, че игнорираме някого.

Всъщност игнорирането означава да не позволяваме на думите, нагласите и поведението на други хора да нарушат вътрешното ни равновесие. Не е нужно да прибягвате до жестокост или агресия, а е достатъчно да създадете защитен пашкул около себе си.

Това означава да игнорирате определени хора в определени моменти, но не е задължително да ги избягвате. Игнорирането не е форма на отмъщение и не начин да се предизвикат комплекси у някого, а метод за самозащита.

Ето и в кои три ситуации трябва да се научите да игнорирате другите хора >>>

Жена планина спокойствие турист
Снимка: Thinkstock

Създайте си защитен щит

Ние сме свикнали сме да реагираме с гняв на агресивно поведение или се огорчаваме, когато ни критикуват. Подобна реакция е нормална и не всички от нас са в състояние да се държат като Буда от притчата.

Проблемът възниква, когато подобна реакция трае по-дълго от необходимото и ни причинява страдания.

За да се научите да игнорирате, се нуждаете от сериозна подготовка и дълбока промяна в отношението си. Въпреки че това може да звучи противоречиво, пренебрегването не означава да се затваряте към другите, а напротив, човек трябва напълно да се открие към света.

жена спокойствие радост
Снимка: Thinkstock

В психологията има мощна техника, наречена „радикално приемане“.

Означава пълно, неосъждащо приемане на всичко. На практика голяма част от това, което другите ни казват, ни засяга, защото не отговаря на нашите очаквания. Ние отказваме да приемем думите или поведението на други хора. Такъв отказ поражда безсилие, негодувание, омраза и тъга.

Когато използвате „радикално приемане“, вие просто приемате случилото се, без да се опитвате да оценявате събитията. Това психологическо разстояние създава защитен щит около вас и развива способността ви да реагирате на ситуация, без да се разрушавате емоционално.

 

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти