Боклукът за едни - съкровище за други

Биляна Траянова

Ако искате да усетите най-очарователния аспект на Индия, трябва да дойдете направо в Джайпур. Столицата на най-големия град на индийския щат Раджастан е основан през 1727 година от Махараджа Джай Сингх II.

Джайпур е известен като Розовия град на Индия. Част е от Златния триъгълник, популярен туристически продукт, включващ още Агра и Делхи.

Джайпур е известен със своите изкуства и занаяти. Традиционните магазини за продажба на антики, бижута, скъпоценни камъни, керамика, килими, текстил, кожа и метални изделия се надпреварват в дисциплините цени и дизайн.

Това ни пътуване до Джайпур има друга цел. Докато пътуваме из Индия, дочуваме за някои доста интересни личности, живеещи в този град. Единият е млад мъж, обявен за предприемач номер едно на Индия, заради гениалната си идея за бизнес без необходимостта от инвестиции, а именно превръщането на слонски изпражнения в хартия, която изнася  в 18 страни.

Гениалната идея осенява Виджендер, докато се разхождал в близост до Амбър Форт в Джайпур. Мястото е известна туристическа атракция и стръмния път нагоре по хълма към двореца се изминава обикновено на гърба на слонове. Тези гиганти се нуждаят от огромни количества храна, за да поддържат телата си, съответно това, което изхвърлят, също е в големи количества.

Точно това забелязал Виджендер - голяма купчина слонски изпражнения. Направила му впечатление текстурата от преработени в търбусите на вегетарианците растения и дървесна маса. Хрумва му, че от това може да се направи хартия и решава да опита.

Семейството му го обявява за луд, когато споделя с тях идеята си за бизнес. Те произхождат от воинската каста. Големият проблем е, какво ще си помислят съседите.

Младият мъж обаче е упорит и не се отказва дори когато вече уговорената му бъдеща съпруга си тръгва потресена от факта, че той се занимава с… изпражнения. Баща му не разговаря с него цели три години. Въпреки първите неуспехи поради това, че хартията се разпадала ако в нея имало 100% тор, след много месеци младият мъж стигнал до правилната пропорция - 75% тор и 25% памук. Нещата потръгнали.

Разбира се, той открива този метод за правене на хартия съвсем случайно, незнаейки че такава хартия се произвежда вече в Тайланд, Шри Ланка и Южна Африка.

За да затвори устите на злословещите, той свързва идеята си с хиндуисткия бог - слон Ганеша, като твърди, че няма нищо лошо в рециклирането на божествената отпадъци.

В момента, в който се споменава Ганеша, изведнъж десетки хора започват да искат да работят по този метод. Отговорът е прост: Религията управлява всичко в тази страна.

Има обаче и друго предизвикателство. Как да се подсигури достатъчно тор. В Индия слоновете съвсем не са толкова много, колкото си представяме. Единствено благодарение на туристите, които идват в Джайпур и са големи привърженици на разходките със слонове, в тази част на Раджастан са пристигнали много водачи на слонове.

Първоначално Винджендер сам събирал нечистотиите, където успеел да ги намери, но скоро водачите се изхитрили и започнали да искат баснословни цени за отпадъците.

Винджендер променя правилата. Той започва да подсигурява храна и то точно такава, каквато ще му подсигури тор с добра консистенция.

Хартиените листове се превръщат в ръчно изработени продукти - бележници, албуми, чанти, картички, магнити и бижута. Цената им е висока, заради екологичното производство, заради това, че не се употребява хлор, белина и други химикали, не се секат дървета.

Животинските отпадъци имат много приложения: могат да се превърнат в тор за растения, гориво, във влакнести продукти като хартия и картон.

Днес повече от 50 процента от световните гори са унищожени, а 80 на сто от останалите гори са във влошено състояние. Алтернативни източници за хартия като този, ще стават все по-актуални, за да се опазят колкото се може повече дървета.

Процесът на превръщане на торта от слонове в хартия е около 13 дни в действия като сортиране, варене и дезинфекция, превръщане в каша и сушене на хартията.

Слоновете произвеждат огромно количество тор всеки ден. Минимум 70 кг от животно. Интересното е, че този вторичен продукт може да се използва за много цели като например за попълване дупки по пътя, гориво, за репелент – комарите не припарват до димящи изпражнения, на някои места по света от несмлените ядки от изядено от слоновете кафе се произвежда доста скъпа напитка, японска пивоварна прави бира със слонски изпражнения и нещо много практично – слонските изпражнения  могат да спасят живота ви ако се изгубите в буша и се окажете без вода, изстискването на  пресни слонски изпражнения може да ви осигури достатъчно влага, за да се хидратирате.

Днес Винджендер живее със същата тази съпруга, която побързала да се върне при него, след като го видяла на корицата на едно от водещите икономически издания на Индия. Цялото семейство продължава да работи, макар че може спокойно да си позволи просто да управлява печелившия бизнес, разпрострял се в 18 страни по света.

Тръгваме си оттук изпълнени с възхищение. Невероятна среща - мотивираща и обнадеждаваща. На добрите идеи трябва да се дава път!

Гледайте новия епизод на "Без багаж" в събота, 2 април, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Недосегаемите: най-тежката карма

Безкрайните пътища на душата

За нея ти трябва цял един живот...

Как се чисти лоша карма

Живите богини, обречени на безбрачие

Изкуството да се шляеш

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти