Богата будистка изложба

Будизмът възниква на границата между VI и V век пр.н.е. в Северна Индия
Снимка: Thinkstock

От 25 август до 15 септември в градинката пред "Кристал" в София може да разберете какво е общото между тибетските монаси, свободния полет при скок с парашут и историческия Буда Шакямуни.

Изложбата "Будизмът в съвременния свят" е посветена на 2600 години от просветлението на Буда, официално отбелязани от ООН.

Тя представя общочовешкото значение на будизма, обединяващ уникални знания и методи за реализиране на пълния потенциал на ума. Задълбочено е показан смисълът на будистките символи в контекста на съвременната цивилизация и актуалността на учението на Буда за защитата на мира, природата и световното развитие.

Будизмът е възникнал на границата между VI и V в. пр.н.е. в Северна Индия, където е преподавал историческият Буда Шакямуни Гаутама. След неговата смърт учението му се е разпространило в много страни от Югоизточна Азия и Далечния Изток.

Днес будизмът съществува под формата на множество различни школи и направления, като болшинството от тях са автентични, защото произлизат от Буда и имат една и съща цел. Счита се, че цялото учение на Буда съдържа 84 000 учения и методи за развиване на ума, които са предназначени за различни типове хора.

Будизмът в България е част от дълбоки исторически процеси в световен мащаб, насочени към реализация на изначалната същност на ума в полза на всички чувстващи същества. Той утвърждава вековната роля на нашия географски регион като мост между Изтока и Запада и предоставя на съвременния човек своето неизчерпаемо богатство от методи и вдъхновение.

Фотоизложбата е организирана в сътрудничество със Столична община в подкрепа на инициативата "София - Европейска столица на културата през 2019 г."

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти