Без багаж: Лудо влюбени в Етиопия!

Биляна Траянова

Има една приказка, че колкото по-невъзможна е една любов, толкова по-дълбоко затъваш в нея…

Тръгваме към Етиопия напук на всички неясноти. Толкова сме зажаднели за „истински“ неща, че пренебрегваме съобщението на сайта на МнВР за повишен риск при пътуване до тази страна.

Оказва се, че за българи визите се вадят в Швейцария. Няма време да изпращаме формуляри и паспорти по куриер. Трябва да пътуваме след няколко дни и то след връщане от снимки в Мексико.

Търсим подходящ партньор на място в Етиопия, но като по чудо „нашият човек“ ни намира сам по мейла. Запознали сме се в Лондон преди години и той просто е решил да ми пише след доста време. Какво невероятно синхронизиране  - изпращаме намерението и всичко започва да се подрежда!

За три дни между пътуванията до двата най-непознати ни континента, успяваме да разберем през форуми, че не можем да внесем половината си снимачна техника в Етиопия. Не може да наемем и дрон, защото в Африка има само един, който се отдава на цена за ден, равнозначна да си купиш нов дрон. Започваме да броим всички „за“ и „против".

б
Снимка: Валери Белчински/ Без багаж

б
Снимка: Валери Белчински/ Без багаж

б
Снимка: Валери Белчински/ Без багаж

Същевременно трябва да решим кои племена от всички 83 в Етиопия да снимаме и да подготвим маршрута. Колкото повече снимки на етносите разглеждаме, толкова по-малко търпение имаме преди тръгване.

Но има и още провокации в последните минути. В деня преди полета за Адис Абеба, ни хрумва, че макар и да отиваме в сухия сезон, може би ще е добре да помислим за превенция от малария. Ваксини за жълта треска имаме, но маларията е голяма беля, която трябва непрекъснато да дебнеш.

Консултираме се с лекар-специалист и съветът му е да вземем противомаларийни таблетки от Гърция, тъй като у нас изобщо не се внасят.

б
Снимка: Валери Белчински/ Без багаж

б
Снимка: Валери Белчински/ Без багаж

б
Снимка: Валери Белчински/ Без багаж

А тези таблетки трябва да започнат да се пият няколко дни преди пътуването до рисковите зони. Летим на следващия ден. Никаква идея как ще се справим с това. На летището в Доха може да има таблетки, но може и да няма, може да закъснее полет и да не успеем. В този миг ми проблясва - Facebook приятелите! Пиша на стената си въпроса дали някой случайно не се връща същата вечер от Гърция. Няколко верни другарчета веднага публикуват и на своите стени. След час звъни телефонът ми и… „Да!“ Приятел се връща с вечерния полет от Атина! Синхронизация или още едно „за“?!

Вечерта получаваме лекарствата и вече можем да тръгваме.

б
Снимка: Валери Белчински/ Без багаж

б
Снимка: Валери Белчински/ Без багаж

б
Снимка: Валери Белчински/ Без багаж

По мейл получаваме специален документ, в който ни се разрешава да си получим визите на летището в Адис Абеба. Ха! „Нашият човек“ изглежда много сериозен. Това чувство ни кара да сме по-спокойни, все пак отиваме в много бедна Африка…

В самолета погледът ми попада на документа и забелязвам, че на датата е изписано 2009 година. Ето ново двайсет! Грешка ли е, фалшификат ли е… Притеснението как ще влезем в Етиопия започва да ме гложди… Споделям и веднага получавам отговора. В Етиопия годината е 2009. Нищо, че при нас е 2017. Колкото повече странни ситуации се изпречват на пътя ни, толкова по-голям става апетитът ни…

Така започва едно от най-разтърсващите ни пътувания след години на снимки  и истории, събрани в 450 филма за света! Да си впечатлен от нещо след стотици дестинации е почти невъзможно, поне така си мислехме до пристигането ни в Етиопия…

б
Снимка: Валери Белчински/ Без багаж

б
Снимка: Валери Белчински/ Без багаж

б
Снимка: Валери Белчински/ Без багаж

Как започна влюбването?

Започна с несигурност и бавно пристъпване, започна с недоверие и безброй въпроси. Започна с една подадена ръка, която стиска мъжки, с очи, които гледат с обич, със скромен залък, споделен на масата…

Поредицата  на „Без багаж“ за Етиопия ще излъчим от месец октомври. От 83 етнически групи, се срещнахме с  8, за които ще разкажем в едни от най-цветните и каращи те да затаиш дъх епизоди…

Очакваме с нетърпение епизодите на „Без багаж“ - всяка неделя от 13 ч. по Диема!

Тъй като Етиопия е почти невъзможна за достигане заради куп усложнения, ние, екипът на "Без багаж", решихме да помагаме на проверени агенции с идеи за пътувания и съвети към пътешествениците. За всички читатели, които имат нужда от информация за пътуването до Етиопия и подробности около неговото осъществяване - свържете се с нас на нашия имейл bezbagaz2@gmail.com.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти