Без автомобил в града: Придвижването е възможно

Без автомобил в града: Придвижването е възможно
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

От 16 до 22 септември в целия Европейски съюз се провежда Седмица на мобилността. Целта ѝ е да накара хората да променят мисленето си на тема придвижване из града и така да се намали използването на автомобилите в градска среда.

„Избери. Промени. Комбинирай“ е мотото на седмицата. Активности ще има в 1 600 града в 42 страни (участват и държави извън ЕС). Какви ще са активностите по градове в България, вижте тук.

За да се включите, не е нужно да присъствате на специално събитие, а просто да си дадете сметка за няколко факта:

Най-големият замърсител на въздуха в градовете са леките автомобили.

Заради висене в задръстванията, причинени от прекомерния брой автомобили по улиците, се губят пари, време и здраве.

Често използването на личен автомобил е по-скъпо и по-бавно от използването на градски транспорт, особено ако говорим за метро или велосипед.

Развитието на градския транспорт в големите градове на България през последните години е финансирано от програми на ЕС и превозните средства са подменени.

В София сайтът на Центъра на градска мобилност дава възможност да видите точния час на пристигане на превозното средство на вашата спирка. Ще останете изненадани, че градският транспорт на столицата всъщност е доста редовен.

Използването на повече алтернативни средства за придвижване или поне споделено пътуване с автомобил ще подобри значително качеството на живот в градовете, които се задушават в изгорели газове.

Още повече, че возенето в градския транспорт увеличава времето ви за четене на книги ли слушане на любима музика без да внимавате за катаджии с от 10 до 40 минути, взависимост от разстоянието.

Кулминацията на Седмицата на мобилността ще бъде на 22 септември, когато в много градове в Европа главни улици ще бъдат затворени за автомобили.

Ние от Edna.bg сме ревностни почитатели на алтернативния транспорт и ще продължим и през седмицата на мобилността да ходим на работа с велосипед. Защото е приятно, безплатно е и ни поддържа във форма.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти