Създадено за eSky

Бари, Лисабон или Лондон през есента – а защо не и трите?

Бари, Лисабон или Лондон през есента – а защо не и трите?
Снимка: eSky

Ако отворим Инстаграм профила си и разгледаме снимките на нашите приятели, ще забележим как голяма част от тях са си качили кадри от почивки в близки и далечни дестинации. В днешно време да скокнеш до някоя столица на Стария континент е много по-постижимо и лесно, отколкото е било преди само 10 години, и вече много хора избират да правят кратки, но чести екскурзии без дълго предварително планиране.

City break – що е то и как да го практикуваме

Пътуванията ни често вече са обвързани с удоволствие, трупане на спомени, кулинарни предизвикателства и опознаване на нови култури и места. Този тип туризъм си има име – наричаме го city break, което буквално означава кратко пътуване в близки държави. Обикновено отделяме по 3-4 дни за подобни приключения, често в тях е включен уикендът, за да не губим работни дни, а изживяването, колкото и да е кратко, ни зарежда със сили, откъсва ни от рутината, среща ни с нови хора (или ни обединява с любимите ни) и казано накратко – позволява ни да презаредим батериите без да се подлагаме на дълги и тежки пътешествия.

Щастлив пътешественик пред най-емблематичната забележителност на Барселона  Саграда Фамилия/ shutterstock
Снимка: eSky

Често се случва едно подобно тридневно пътуване да се отрази изключително благотворно на психическото и емоционалното ни състояние, да ни „проветри“ главата от тежки мисли, да минимизира ефектите от всекидневния стрес и дори да ни даде нови идеи и решения на проблеми, които ни тормозят у дома. Въобще няма да е пресилено, ако кажем, че кратките пътувания не са някакъв каприз или глезотия, а средство, необходимо за поддържане на добро настроение, че дори и здраве.

И тъй като летните приключения вече са на привършване, а душата ни копнее за още пътувания, ето няколко идеи за city break тази есен. Всички избрани дестинации са в Европа, а полетите до тях са не повече от 4 часа, така че човек реално може да си приключи работата и да се озове в чужда държава в рамките на един и същи ден.

Жена се любува на невероятна гледка в Италия/ shutterstock
Снимка: eSky

БАРИ, ИТАЛИЯ

Не искаме лятото да си отива, затова най-лесно е да го преследваме по света. Една от най-близките със самолет слънчеви дестинации до България е Бари, Италия – полетът е около час и дори няма да усетите кога сте излетели и кога кацате. Бари е столица на район Пулия и там се намира едно от най-важните за икономиката на Италия пристанища. Градът в старата си част е пълен със стари сгради, малки улички, много ресторанти и барове, и туристически забележителности - базиликата Св. Никола, катедралата на Бари, сградата на операта, както и, разбира се, старият град Бари.

Семейство се радва на белите къщички трули, Пулия/shuttestock
Снимка: eSky

Още по-хубавото е, че оттам можете да се озовете в други, още по-разкошни и красиви места наоколо – Алберобело (градчето с онези къщички със странни покриви), Матера, Лече и други. Влаковият транспорт в Италия по традиция е използван много, поддържан е, евтин е и е чудесно средство за придвижване. Що се отнася до храната – Бари и околностите предлагат всичко традиционно, че и отгоре. Пробвайте местния мед, сладко от портокалови корички и всичко друго, за което душата ви копнее – пици, паста и сладолед.

ЛИСАБОН, ПОРТУГАЛИЯ

На няколко часа повече е един от най-красивите и отдалечени от нас европейски градове – Лисабон. Това е град, за който ще ви е необходимо поне малко предварително планиране, ако искате да видите максимално много от него и околностите. Лисабон е разположен на брега на Атлантическия океан или по-точно там, където река Тежу се влива в океана. Градът е голям, с широки улици и тротоари, площади, а в старата му част ще видите (и изкачите) онези типични стръмни улички, по които се движат лисабонските шарени трамваи. Столицата на Португалия е място, което ще грабне сърцето ви, и ще искате на всяка цена да се върнете за повече.

Жена се радва на слънчеви дни в Лисабон, Португалия
Снимка: eSky

Това, което задължително трябва да видите, докато сте там, е площадът на търговията, замъкът на Свети Георги (на най-високия хълм в града), манастира Жеронимуш, кулата Белем, както и град Синтра и рибарското селище Кашкайш (за тях най-добре си наемете собствен превоз, за да сте спокойни, че ще стигнете до всяка от желаните дестинации без напрежение). Идете и до плажа, който ще ви впечатли с размерите си – имайте обаче предвид, че океанът е винаги студен. Легендарният трамвай 28, който минава през улиците на Лисабон от 1873 година, е задължителен – можете да слизате и да се качвате от него, където искате по трасето. За забавленията е ясно – гмурнете се в нощния живот из стария град, пийте вино, яжте местна храна, слушайте фадо, качете се в някое заведение на върха на стария град и гледайте покривите на сградите и лазурно синьото небе. Тези спомени ще останат с вас години напред.

ЛОНДОН, ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО

Идва есен и зима, а какво по-красиво от коледната украса на Оксфорд стрийт! Ако планирате посещение в Лондон, съветваме ви да е през декември – тогава ще усетите истинския английски коледен дух. Лондон е донякъде голяма хапка за кратко пътуване, но пък позволява да сте стегнати в обиколките и да видите някои задължителни неща – както туристически забележителности, така и изкуство и забавления. Единственият по-тежък момент е придвижването от летището до града и отсега трябва да знаете, че Лондон е огромен град, в който се пътува дълго, без значение дали с кола или метро.

Добре е оттук да си направите план за посещенията там, тъй като възможностите са много. Споменаваме само някои от тях - Биг Бен, Тауър бридж, Хайд парк, музея на Мадам Тюсо, Уестминстърското абатство, катедралата „Свети Джеймс“, Бъкингамския дворец (през зимата е недостъпен отвътре, но пак може да се снимате пред него и да показвате на внуците си), кулата на Лондон.

Лондон, Англия/ материал, публикуван от пътешественик във връзка с конкурса на eSky
Снимка: eSky

Британският музей е просто задължителна спирка, тъй като той е един от най-големите, богати на експонати и интересни музеи в света, освен това входът там е свободен през по-голямата част от времето (но все пак проверете предварително). Галерия Тейт е за любителите на изкуството, тъй като е събирателно място за творбите на много световни артисти. Входът там също е свободен.

Ако не ви е страх от височини, качвайте се и на Лондонското око - 137-метрово виенско колело, от което ще ви се разкрият невероятни гледки. Ако сте с деца, заведете ги и в Природонаучния музей, за да видят скелети от истински динозаври, модел на син кит и всякакви други невероятно интересни неща, а след това заедно идете и до музея на Шерлок Холмс, намиращ се на популярната Бейкър стрийт.

Що се отнася до храната и забавленията – това е вашият град. В него има буквално всякакви видове кухня – от етиопска и индийска до латиноамериканска и италианска. Посетете Сохо, ако ви се ходи по барове и пъбове, проучете и всякакви други възможности за слушане на жива музика или концерти – Лондон предлага повече, отколкото можете да видите за 4 дни.

И ако след тези кратки, но съдържателни идеи за кратки пътувания, вече нямате търпение да си запазите следващото пътешествие, ето още малко идеи от нас. Най-лесният начин да се озовете в мечтан европейски град е да посетите още сега eSky.bg и да резервирате пълен пакет от полет и хотел, за да се погрижите за всичко в един и същи момент.

Соренто, Италия / материал, публикуван от пътешественик във връзка с конкурса на eSky
Снимка: eSky

Да запазите наведнъж полет и хотел е безценно предимство, което спестява пари и време, което иначе ще изгубите в претърсване на сайтове за апартаменти или хотели. Този пакет винаги излиза по-евтино от резервацията на билет и място за настаняване поотделно, а и в добавка към това получавате свободата да изберете дати и часове на заминаване, както и авиокомпания, която отговаря на вашите нужди и изисквания.

Ако се притеснявате, че предложеният в пакета хотел може да не отговаря на изискванията ви, трябва да знаете, че всички места за настаняване в пакетите са високо оценени и специално подбрани, и част от които няма да можете да ги намерите на друго място.

City Break пакетите на eSky.bg са безкрайно лесен начин да организирате кратко пътуване с няколко клика, като допълнително можете да добавите и билети за атракции, наем на автомобил, трансфери или билети за спортни събития.

Разбира се, най-лесният начин да се убедите в написаното, е да проверите веднага горещите city break оферти, да се обадите на приятелка или любим човек – или пък да се посъветвате сами със себе си – и да се хвърлите в следващото си туристическо приключение. Защото няма какво да се лъжем – едно от най-хубавите усещания е, когато видиш в пощата си потвърждение за закупен билет за нова дестинация. След това ви остава само да броите дните до полета и да се отдадете на удоволствието от пътуването. И нали знаете – правим го, защото е полезно за здравето!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти