Създадено за METRO

Барбекю по азиатски или има ли бурито в Азия?

д
Снимка: METRO

Били ли сте някога в Азия? Знаете ли кои са най-характерните азиатски ястия? Преди да сте започнали да изброявате всички видове суши, които сте пробвали в любимия ви ресторант, или супер екзотични насекоми, нанизани на клечка, чуйте това – барбекюто е едно от любимите ястия на хората в Азия.

Може и да не вярвате на очите си, но това е факт, който е редно да осмислите и ако ви допада – да го интегрирате в кухнята си. За да стане това безпрепятствено, ще ви помогне небезизвестният шеф Джун Йошида, който освен кумир за много чревоугодници, е и участник в поредицата на МЕТРО „Барбекю истории от цял свят“ заедно с шеф Юри Велев, шеф Васил Златарев и шеф Йован Яневски, в компанията на ослепителната Милица Гладнишка.

D
Снимка: METRO

И така, какво трябва да знаете за азиатската барбекю рецепта на шеф Йошида, преди да се юрнете да го правите сами?

Както самият шеф отбелязва от самото начало, най-важното условие за успех при барбекюто е месото да е поставено в марината и да престои в нея достатъчно време. А не ей така, от главата за краката и хайде на скарата, както много от нас правят и после се чудят защо не могат да го сдъвчат – ма-ри-на-та, това е тайната на успешното барбекю.

Рецептата за марината, която ще приготвите, започва с нарязването на лука, смесете го с твърда зелена круша и доволно количество чесън – около 8 скилидки са една добра бройка. Следва задължителният за азиатската кухня джинджифил (бонус подсказка – белете го с лъжица, защото е най-лесно), вода, соев сос – японски или корейски, защото не са толкова солени и агресивни – слагайте щедро около 125 мл от него. Добавете оризов оцет, който е известен с това, че е сладък, а след него – мед или ако сте алергични към него – кафява захар или кленов сироп. Финалният азиатски щрих на тази марината е лютата паста гочуджанг, черен пипер на зърна, малко сол. Както се казва в друга част на света – воала! Това е вашата фантастична марината.

Но това е едва началото – следва и самото месо, което в случая ще е два вида. Рибай стек и гърди, при това ще ги приготвите на две различни места. Отново професионална бонус подсказка – замразете леко месото, за да можете да го режете лесно и на тънки парчета. Никой в Азия не яде дебели пържоли и стекове, а по-скоро се предпочитат деликатните резени месо, казва шеф Йошида, и ние сме склонни да му вярваме. Нарязвате месото на тънко и го заливате с гъстата марината, а след това го оставяте в хладилника между 2 и 12 часа – колкото имате.

През това време може да си спретнете и сос за месото, като за него отново ще използвате чесън, паста мисо, паста гочуджанг, сусамово олио, оризов оцет и кленов сироп, и накрая пак блендирате съставките до получаване на гъста смес. За соса ще ви трябва и пресен лук, накълцан на ситно, както и пресен сусам, който да наръсите върху цялата смес. Разбира се, една салата никога не е излишна, така че, докато чакате месото да „дръпне“, може да спретнете и една свежа салата в купа, като тук получавате и трета шеф подсказка – не късайте зелените израстъци на репичката, те се вписват в салатата идеално, а и всички корейци предпочитат репичките така. Ако ще правим като азиатците, да го правим както трябва!

Вече е време да се преместите към барбекюто, като там внимавайте да не допуснете грешката на шеф Йошида, който преди години е предизвикал нищо по-малко от пожар, наливайки олио върху едно злощастно барбекю... Вие обаче вместо да правите пожар, направете печен сусам – в тиган без мазнина наръсете суров сусам и го гледайте много внимателно, защото се препича между две ваши мигвания.

d
Снимка: METRO

В купа за дресинг сложете захар и я нагрейте направо на барбекюто, добавете соев сос и оризов оцет, бъркайте бясно и не забравяйте за сусама, който най-вероятно ви дебне да се обърнете, за да прегори. Не се поддавайте на манипулациите му, а направо го махнете от тигана, добавете го към дресинга и бъркайте, бъркайте, бъркайте – и отново воала, имате си дресинг за салатата.

Сега вече е моментът да сложите месото на барбекюто, което, ако не сте опитни въглищари, е добре да е същото, което и шеф Йошида използва, а именно – газово барбекю. То е лесно за управление, няма риск да оплескате нещо и въобще, страхотно е. Сложете месото върху нагорещената и омазнена с парче сланина скара и изчакайте да се запече, а след това сервирайте така, както шеф Йошида го сервира на Милица – в огромно листо маруля, като азиатско бурито – сочно, леко пикантно и невероятно вкусно. И вие да сте на нейно място, и вие ще пеете!

Тази рецепта стига до вас благодарение на кампанията „Добрите барбекю истории  от цял свят“. Всеки от шеф готвачите споделя своите предпочитания за приготвяне на барбекю, както и за самото барбекю, защото и те са различни и носят свои характеристики. Memphis, Kammado, METRO Professional и Газово барбекю 4+3 са уредите, на които творят шеф готвачите и създават вкуснотии, които има привилегията да опитва само очарователната Милица Гладнишка.

Ами, това е! Сега, като ви пита някой, били ли сте в Азия, може да кажете „Не, но съм ял азиатско бурито!“ и всички да ви завиждат.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти