Багажът на пътешественика

Багажът на пътешественика
Снимка: Thinkstock

Независимо къде и за колко време пътуваме, куфар, чанта или раница са винаги необходими. Те са неизменните артикули, ако само прескочим до село, прецизно ги приготвяме за мечтаната почивка или бизнес командировка.

Ако стягането на багажа не е добре организирано, то би могло да се превърне в стрес, помрачаващ бъдещите ваканционни дни. Не е пресилено да се каже, че разумното опаковане ще ни спести главоболие и всички необходими неща ще се озоват в багажа и няма да останат забравени вкъщи.  Защото би било изключително изнервящо да отворим куфара си в хотела и да се окаже, че сме си забравили любимите бански или джапанки, детето е без лекарство за температура, а фотоапаратът за подводно снимане е останал в кухнята на масата.

Разбира се, повечето от нещата могат да бъдат закупени на място. Но защо да го правим, когато с малко по-добра организация ще си спестим време, пари и нерви. Съветите по-долу ще ви помогнат да се справите безпроблемно с тези препятствия и ще ви дадат насоки за приготвяне на най-необходимите неща при пътуване.

• Направете си подробен списък и отмятайте нещата, които слагате в куфара. Дори седмица преди приготвянето на багажа, започнете с вписване на вещите, за които се сетите. Ако проявите малко съобразителност, ще избегнете неприятната ситуация, в която се опитвате да си спомните дали сте сложили в багажа си четката за зъби или къде точно е зарядното устройство на телефона. Този списък също така ще бъде полезен, в случай, че изгубите багажа си. 

• Месец преди пътуването си проверете валидността на паспортите на всеки пътуващ. Издаването на паспорт или лична карта в последния момент ще ви коства доста и ще отнеме поне няколко часа чакане.

• Информирайте се за валутата в страната, в която пътувате и обменната ѝ стойност. Разберете дали има налични банкови автомати и дали е безопасно да се обменят пари.

• Направете застраховка за всеки един вземащ участие в пътуването. Това е нещо, за което не трябва да пестите пари. Обикновено за около 2-3 евро на ден за възрастен може да се сключи пътническа застраховка. Онлайн застраховка ”Помощ при пътуване в чужбина“ може да се направи за по-малко от няколко минути. Носете медицински сертификат при наличие на по-сериозен здравословен проблем – при нужда, лекарите в чужбина ще могат по-бързо да ви помогнат.

• Не оставяйте децата си сами да се грижат, за това какво искат да вземат. Много по-ценно е, ако заедно приготвите куфара. Ако оставите децата без надзор, бъдете сигурни, че така ще се увлекат в процеса по опаковане, че ще сложат в куфарите куп играчки и ненужни неща, вместо дрехи. Не пропускайте лекарствата и любимото плюшено мече! Книжките са също добра занимавка в случай, че пътуването е дълго и монотонно.

• Ако пътувате с кола, планирайте точно къде ще зареждате и разберете какви са цените на бензина/дизела. Непременно сложете в багажника пълна туба с бензин в случай, че имате проблеми с достигането на следващата бензиностанция. Информация за винетките и пътните такси е също важна.

• Опаковането на дрехи винаги е голямо предизвикателство. За да не носите целия си гардероб, проверете метеорологичната прогноза за мястото, където ще пътувате. Множество уеб сайтове предлагат 10-15 дневна предварителна прогноза, като например Sinoptik.bg. Това ще помогне да изберете подходящите дрехи и аксесоари и няма да попаднете в капана на ”взех много дрехи, но накрая се оказа, че носих само половината от тях“, като губите ценно място в куфара си. Друг път ще вземете недостатъчно дрехи, които ще ви свършат след два дни. Не слагайте дрехи ”за всеки случай” в куфара си! Вземете толкова, колкото ще са ви нужни и носете достатъчно за всеки ден, ако няма къде да ги изперете. Изгответе си ориентировъчен маршрут, който да следвате по време на почивката си – той ще ви помогне да решите какви дрехи да вземете според мястото и метеорологичните условия.

• Използвайте тактиката за подреждане на вещите в самостоятелни торбички. Много е неприятно, когато трябва да ровите измежду ризи и блузи, за да намерите чифт чорапи. Торбичките с различен цвят ще ви помогнат по-бързо да се ориентирате и да намерите това, което търсите. Можете да оставите най-важните неща най-отгоре, така че при отварянето на куфара те ще бъдат лесно достижими (напр. чадър, слънчеви очила, връхна дреха).

• Правилното сгъване на дрехи може да ви спести много място и да ги запази в изгладено състояние. Свиването на дрехите на руло е по-добрата опция от сгъването им, тъй като така те заемат по-малко място и се избягват гънките и ръбовете. Няма значение колко хубаво ще сгънете дадена тениска - след нейното изваждане от куфара отново ще е нужно гладенето ѝ. Един бърз съвет при сгъване на тениска - поставете я на равна повърхност, сгънете ръкавите навътре, а след това я навийте, като започнете от най-долната част нагоре.

• Разпечатайте самолетните си билети и резервацията за хотела. Това ще ви спести време при чекиране. Направете копие на паспортите/личните карти на пътуващите. Ако ги загубите или ви ги откраднат, копието ще ви помогне при нужда да ги подновите в посолството, а също ще бъде доказателство за вашата самоличност, докато не получите обновения документ. Запишете си и телефонните номера/адреса на хотела, вашата банка издател на кредитната ви карта и посолството в случай, че имате проблеми с роуминга и наблизо няма wi-fi връзка.

• Използвайте миниатюрни тоалетни принадлежности. Не са необходими големи флакони шампоан или душ гел – така или иначе няма да ги изразходите. Затова си купете от симпатичните миниатюрни пасти за зъби, гелове и кремове. Не забравяйте да ги сложите в прозрачно найлоново пликче, в случай, че проверят багажа ви на летището.

• Не забравяйте зарядните за мобилните си устройства. Ако пътувате в държава, която използва различни електрически контакти и щепсели, купете си адаптер, за да нямате проблеми при зареждането им или използването на други електрически уреди.

• Обмислете какво да включва ръчният ви багаж или чанта. Ако вземете лаптоп или таблет, не забравяйте, че те могат да задействат детекторите на летището, а острите предмети са абсолютно забранени. Дръжте всички лекарства в оригиналната им опаковка. Течностите трябва да са във флакони до 100 милилитра и поставени в прозрачни, затварящи се торбички. Сложете всички важни документи на лесно достижимо място. Ако пътувате с партньор – разделете си парите. Така винаги ще имате налични средства в случай, че някой остане без тях.

Дали причината на вашето пътуване е бизнес, или почивка, опаковането на багажа е неизбежно и изключително важно. Не пренебрегвайте изброените съвети, защото те ще осигурят спокойствие, а не тревога, докато стягате куфарите и със сигурност няма да оставите нещо важно вкъщи. Пък и много по-добре е да се концентрирате върху предстоящите ваканционни дни, а не да се стресирате с приготвянето на багажа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти