„Аз Остава“ и 27 години на сцената

Остава
Снимка: Добрин Кашавелов

Габриела Сахатчиева

Август е Остава. Последните дни на лятото неизбежно идват под звуците на „Шоколад“, „Океан“, „Внимание“ и тази година не прави изключение. Свилен Ноев, Боян Петков, Георги Георгиев, Александър Марбург и Даниел Петров отново се събират в Маймунарника, за да отбележат рождения ден на групата. На 30 август от 20:00 Остава ще изпълнят най-големите си хитове и първите две готови песни от предстоящия нов албум, който се очаква да излезе следващата пролет, а на 31 август празникът продължава в Пловдив в бар Конюшните.

Най-голямата изненада тази година обаче е биографичната книга „Аз Остава“, която разказва историята на групата през очите на музикантите, феновете и верните приятели, които са неотлъчно до Остава през тези 27 години. Първоначално идеята за подобен проект идва от журналиста Даниел Ненчев преди около 8 години, но книгата така и не е реализирана.

Остава
Снимка: Scribens

Едва миналата година идеята се възражда и авторът Георги Гаврилов и екипът на издателство “Scribens” решават да издадат историята на Остава. Зад реализацията ѝ стоят още Мария Куманова и Наталия Иванова, визията е на Антонина Георгиева, а фотографиите – на Добрин Кашавелов.

За името на книгата и какво да очакваме, когато разлистим „Аз Остава“, попитахме Наталия Иванова:

Името ни го предложи Елин Рахнев, който е много близък приятел на групата. Идеята му е, че всеки един човек, който е фен, има лична история с Остава и тази книга е за всеки „аз“, за когото групата е скъпа. Работихме по книгата една година, включва личните истории на всеки от групата, от детството им до срещата и след това историята им с Остава. Включва доста архивни кадри, интервюта с хора, близки до групата, както и текстове, написани от фенове за тях. Включени са текстове и от хора, които са писали за Остава през 2011 г., когато по книга е работил журналистът Даниел Ненчев (която така и не е излязла), и вече не са между живите - Румен Янев и Роро. Има текстове и от Нина Николина, Елин Рахнев, Ваня Щерева, Миленита, Ирина Флорин, Ерсин Мустафов от Jeremy?, Ивайло Василев и Николай Иванов от Jin Monic, както и още много други.

Група Остава е създадена през 1991 г. в Габрово от Георги Георгиев (китара и вокал), Боян Петков (баскитара) и Даниел Петров (барабани), а през 1995 г. към тях се присъединява Свилен Ноев, с когото чак през 2000 г. издават първия си албум – „Пинг-понг“. Въпреки бавния прогрес обаче, двата сингъла от албума веднага печелят две от наградите на телевизия ММ - „Ще дойдеш ли с мен?“ и „Мъничко човече“ са обявени за „Най-добра рок-алтернативна песен“ съответно за 2000 и 2001.

Нататък се редят още пет албума, от които със сигурност сте слушали песни като „Мини тяло“, „Поля от слънчогледи“, „Моно“, „Бесен“ по цял ден, независимо дали сте родени по същото време като Остава или след това. Именно в това е магията на всички концерти на групата – малки и големи винаги пеят в един глас песните, превърнали се в химн на няколко поколения. Затова не пропускайте концерта в София или Пловдив и премиерата на книгата, която може да закупите на място или от книжарниците след това, а билети за събитията може да откриете в мрежата на Eventim. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти