Автентичните летни обичаи на югоизточна България оживяват в продължението на обичания роман „Нямата рече“ от Галина Танева

книга
Снимка: Издателство Сиела

С „Нямата рече 2: Кръвта вода не става“ писателката отново ни повежда в приключение в родното ѝ село Устрем.

Вероятно всеки човек е оставил сърцето си някъде… А талантливата българска писателка  Галина Танева, която от години живее извън България и чийто роман „Нямата рече: Сърцето що дума, право е“ стопли сърцата на хиляди българи по света, не крие, че е оставила своето в родното си село Устрем – сред митичните зелени поля на Сакар планина.

Автентичните летни обичаи, песни и поверия на устремци пребъдват в докосващото и още по-дъхаво  продължение на тази чудотворна приказка за българското – „Нямата рече 2: Кръвта вода не става“.

Готови ли сте отново да пристъпите в магичната прегръдка на свят, в който забързаното ежедневие рязко сменя темпото си, въздухът се изпълва с аромата на свежа мащерка… а една счупена любовна история от миналото чака да бъде поправена? 

Първата книга на Крум Иванов може и да е пожънала невероятен успех, но младият писател е напълно наясно, че това, което ще определи траекторията на кариерата му, е последвалият го втори роман. Роман, който понастоящем Крум все още не е написал. 

Търсейки така нужното вдъхновение, мъжът решава да захвърли всичко и да потегли към забравеното от Бога село Устрем, родното място на баща му. 

За своя изненада в това красиво и мистично кътче Крум открива колоритна общност, запазила традициите си. Запленен от задружността на устремци – и най-вече от красивата и магнетична Керана, внучката на Велика Нямата – писателят решава да се включи в кипящия живот на селото.

По пътя си той ще се озове в манастира „Св. Троица“ – сърцето на Сакар планина. Ще се впусне по следите на родово проклятие, свързващо него и любимата му. И най-накрая ще разбере, че преди да може да напише нечия чужда история, той трябва да опознае своята собствена. Защото „кръвта вода не става“.

Специфичните обичаи за Лазаровден, Гергьовден и Еньовден, някои от най-красивите народни песни на югоизточна България, традиционни ястия, диалекти и хора̀ – Галина Танева запечатва автентичния дух на любимото си село и го пренася в домовете на своите читатели.

Още по-топъл, уютен и пропит с тиха мъдрост, „Нямата рече 2: Кръвта вода не става“ отваря вратичка към един прелестен свят на спомени, сред които винаги можем да избягаме, да потърсим утеха и да сгреем сърцата и душите си. Защото България и българското са любов.  

Галина Танева е израснала в село Устрем. Омъжена е, има три деца и живее в чужбина, но любовта към родното гори в сърцето ѝ. През 2021 година на бял свят се появи първата ѝ книга – „Шепот от Сакар“, сборник с разкази за живота на село през XIX век, a топлият читателски прием я мотивира да излее душата си в „Нямата рече“, една чудотворна приказка за българското...

книга
Снимка: Издателство Сиела

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти