Забравете Средиземноморската! Атлантическата диета е всичко, от което се нуждаем

В документалния хит на Netflix от миналата година, Secrets of the Blue Zones, изследователят Дан Бютнер пътува до различни краища на света, за да открие как живеят хората, известни с дълголетието и здравето си. И макар северозападна Испания и Португалия да не попадат сред официалните "сини зони", може би е време да бъдат добавени към списъка. Причината се крие в хранителния модел, популярен в този регион – т.нар. Атлантическа диета, която според редица нови изследвания се свързва с по-нисък риск от хронични заболявания и по-дълъг живот.

Приликите с традиционната средиземноморска диета са очевидни – използването на зехтин, изобилието от риба, плодове и зеленчуци. Но Атлантическата диета има и своите отличителни характеристики. За разлика от умереното присъствие на въглехидрати при средиземноморския модел, тук хлябът, оризът и картофите заемат централно място. Месото също е по-забележимо – особено телешкото и свинското – а млечните продукти като яйца, мляко и сирене не са изключвани, а напротив, играят важна роля. Виното – разбира се, в умерени количества – също е част от трапезата.

Една от най-значимите причини за интереса към този начин на хранене са научните доказателства. В едно шестмесечно проучване участниците, които следвали Атлантическата диета, показали намалени нива на LDL холестерол („лошия“ холестерол), както и редуцирана обиколка на талията. Друго мащабно изследване с участието на над 3000 души над 60 години установило понижена обща смъртност сред тези, които се придържали към този хранителен модел. Диетата е бедна на силно преработени храни и захари и е богата на пълноценни продукти, антиоксиданти и здравословни мазнини – комбинация, която очевидно оказва силно положително влияние върху дълголетието и качеството на живот.

хляб с квас
Снимка: iStock

Важно е да се отбележи, че Атлантическата диета залага не само на вида храна, но и на нейния произход. Сезонността и локалното производство са на преден план. Това не само гарантира по-висока хранителна стойност и по-добър вкус, но и намалява нуждата от консерванти и отрицателното въздействие върху околната среда. Всяка хапка се превръща не само в източник на здраве, но и в акт на уважение към природата и местната общност.

Привлекателността на Атлантическата диета се крие и в баланса между здравословност и удоволствие. Тя не изключва цели групи храни, не налага строги забрани, а по-скоро насърчава умереност, качество и сезонно разнообразие. Ястията са богати, вкусни и често приготвени бавно – като прочутите испански и португалски яхнии, в които месото се комбинира с бобови култури и зеленчуци, за максимална хранителна стойност. Млечните продукти като сиренето Манчего и яйцата не само внасят вкус, но и осигуряват ценни хранителни вещества като калций, протеини и холин – важен за мозъчната функция.

Не на последно място, картофите заемат специално място в тази диета – особено когато се консумират охладени, след термична обработка, което повишава съдържанието на устойчиво нишесте – ценен пребиотик за здравето на чревната флора. А зехтинът, както и в Средиземноморието, е в основата на всяко ястие – предпочитано в студено пресованата си форма, за да се запазят всички полезни свойства.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти