Атанасовден е

Атанасовден е
Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Атанасовден е християнски празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва на 18 януари. Именици днес са: Атанас, Атанаска, Наско, Наска, Насо, Нася, Начо, Живко, Живка, Тина, Тинка, Таню, Таска, Таско, Трайко, Танка, Наца, Тана, Ачко, Траян, Траяна, Татиана, Татяна, Трайка и производни от старогръцкото "атанатос" със значение "безсмъртен".

Свети Атанасий Велики е роден през 295 г. сл. Хр. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на град Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.

В народните вярвания Свети Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той се отправя към планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си зимо, идвай лято!". Затова и празникът е известен като "Среди зима".

Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за омилостивяване на чумата, шарката и синята пъпка (антракс). За омилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка.

На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната се пече свинско с бамя, а моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора. На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат мястото няма да зарасне лесно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти