Ана Пападополу за "Отдел Издирване": Героинята ми е много по-силен човек от мен

отдел издирване
Снимка: Красена Ангелова / NOVA

Днес ви срещаме с Ана Пападополу, една от звездите в сериала "Отдел Издирване", чиято премиера всички очакват с нетърпение в ефира на NOVA. С нея си поговорихме за трудностите да снимаш криминален сериал, за работата ѝ с Юлиан Вергов, както и малко са сюжета

В края на юли миналата година ти сподели пред екипа ни, че във всяка роля търсиш нещо от себе си. Какви допирни точки успя да откриеш този път между Ралица и теб самата?

Всяка роля неизбежно те кара да се вгледаш навътре в себе си. Разбира се, никога не съм била полицай, но освен професионалната характеристика на героя, за която получихме всички актьори специална подготовка, има и лична характеристика. Ралица Петкова е може би много по-силен човек от мен, но като цяло, усещам много близки проблемите й. Имаше и друга причина да се чувствам комфортно в кожата й. Истината е, че ролите на петимата основни персонажи бяха писани и мислени за точно определени актьори. Голяма рядкост и шанс е да се пише специално за теб. За което съм много благодарна на Александър Чобанов и целият им сценарен екип. Разбира се и на NOVA, която приветства идеята.

отдел издирване
Снимка: Красена Ангелова / NOVA

Героинята ти е ценен кадър в структурите на МВР - дама, която е успяла с качества да се изкачи по дългата стълба на йерархията. Беше ли предизвикателство да влезеш в обувките на старши-комисар и как се подготви за ролята? Допитваше ли се до специалисти в областта?

Имахме специални срещи с хора от системата на МВР. Запознах се лично със старши комисар Златанов, един от настоящите зам. директори на СДВР. Общувахме с истински полицаи работили и работещи в сектор Издирване на СДВР. Но най-ценни и полезни бяха срещите ни с Росен Йорданов, един от най-добрите криминални психолози в България. Идеята за сериала е негова и на Александър Чобанов. Освен това минахме през курс на обучение за боравене с оръжие с Боби Николов, който ни помогна всячески да стоим автентично по време на акции и беше неотлъчно до нас във всяка сцена изискваща професионални умения.

Днес, когато се борим за полово равенство и срещу сексизма на работното място, сякаш става все по-трудно за една жена да бъде едновременно безкомпромисен професионалист в работата си и нежна и уязвима в личния си живот. Въпросът е и към Ралица Петкова, и към Ана Пападопулу - какво е да бъдеш "жена в мъжки свят" и как се оцелява в него?

Ако имаш качествата и необходимата здравословна доза амбиция, даже бих казала постоянството да отстояваш себе си, тогава не мисля, че нещо може да те спре. Независимо от пола. Характерът, както в личния живот, така и във всяка професия е от огромно значение.

отдел издирване
Снимка: Красена Ангелова / NOVA

Знаем, че сериалът е част от криминалния жанр, но ще видим ли вътре и любовна нишка?

Разбира се. Няма да издавам нищо, обаче. Има лични истории на героите, които ще бъдат много интересни на зрителите на NOVA.

След „Откраднат живот“ тук отново си партнираш с Юлиaн Вергов, с когото досега не сте снимали заедно в криминалния жанр. Беше ли ви по-трудно и как се сработихте един с друг в ролите на бивши съпрузи, свързани все още от работното си място?

С Юлиан си партнираме и в доста други филми. Независимо от формата или жанра, работата с него е истинско удоволствие. Ние се познаваме от много време и винаги е по-лесно да работиш с хора, които са ти близки. В „Откраднат живот“ всъщност се срещнах за пръв път и режисьора Димитър Димитров и оператора Борис Славков, които сега са основните виновници за невероятната атмосфера и картина на сериала. Беше истинско удоволствие да работя с тях и целият им екип от фантастични млади хора с отношение към всеки детайл.

отдел издирване
Снимка: Красена Ангелова / NOVA

Тъй като у нас не се снимат много продукции на криминална тематика, търсила ли си вдъхновение за Ралица от други световни героини?

Обичам криминалния жанр от дете. Както в литературата, така и във филмите и сериалите. Имах детска мечта да бъда ветеринарен лекар или полицай. Имам много роднини, които работят в системата на МВР. Имам и много лекари във фамилията. С тази роля успях да сбъдна отчасти една моя детска мечта, макар за кратко.

Трудно ли се снима сериал, в който основното движещо ядро е мистерията и разплитането на загадки? Знаеше ли от самото начало как приключва всичко или разбра с течение на времето?

Имаше неща, които знаехме, имаше и такива, които се криеха от нас. Със сигурност мога да твърдя, че всички много се вълнувахме от всеки нов епизод, който ни предстоеше. Истината е, че всичко, което ни се случи, особено във време на пандемия, беше едно голямо щастие. Екипът ни успя да постигне онова ниво на спойка, за което само може да се мечтае. Изключително високият професионализъм, всеотдайността и приятелството ни караха да ходим всеки ден с усмивка и нетърпение на снимки. Но всичко това се случи благодарение на двама души, които имат и енергията и таланта да събират качествени хора на едно място и да ги карат да се чувстват незаменими. Това са Александър Христов, нашият продуцент от „Албион филмс“ и Надежда Цветкова, нашият изпълнителен продуцент. Благодарна съм им за всяка минута радост, която ми донесоха с екипа на ОТДЕЛ ИЗДИРВАНЕ.

Гледайте "Отдел Издирване" този петък, 26 февруари, от 21:00 ч. по NOVA.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти