Ало! Кой иска нов телефон?

Ало! Кой иска нов телефон?
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Да имаш един мобилен телефон е удобство, лукс е да имаш два, разкош - да разполагаш с три, а блаженство - да нямаш нито един! Никога не съм вярвал, че ще застана зад това твърдение, но сега ако се наложи, съм готов да го браня яростно.

Замислете се колко време, енергия и пари харчим за това, на пръв поглед необходимо за съвременния начин на живот приспособление, като телефона. Малко хора си дават сметка, че телефонът се е превърнал в част от самите тях.

Вие как се чувствате, когато сте навън и разберете, че сте си забравили телефона? Сякаш сте забравили част от себе си, нали? Постоянно мислите кой ли ви търси в момента и каква важна новина иска да ви съобщи. А когато телефонът е в джоба ви, тези неща изобщо не са на дневен ред в мислите ви. Дори когато получите няколко обаждания по него, изпитвате досада, че не ви оставят на мира.

Няма спокойствие! Или недоволстваме, когато ни се обаждат, или изпадаме в паника, когато не знам дали не ни търсят.

Да не говорим, че с напредването на технологията, новите телефони, противно на очакванията, все повече пречат на пълноценното общуване между хората.

Всеки втори по улицата, заведенията, градския транспорт и така нататък, е забил поглед в екрана на телефона си и споделя с останалите "зомбита" във виртуалното пространство информация от типа какво се е случило в Бомбай, Нова Зеландия или Мароко придружена с неадекватни коментари относно съответните събития.

Не разбирам! Не разбирам и как тази информация е толкова важна за човека, с когото искам да поговоря приятелски, че да ме пренебрегва за сметка на телефона си. А толкова искам да общуваме другарски с този ми приятел! Да споделяме интересите и вижданията си, проблемите и решенията им. Точно както правихме само до преди година-две.

Е, вече не искам, защото темите на разговори се ограничават до това каква е последната информация в интернет и какво е написал еди кой си във "Фейсбук". Все неща, които нямат никаква връзка с приятелството ни.

Последно време с носталгия си спомням и за досадата от коронния номер на жените да прекарват часове с телефон в ръка. Е, скъпи дами, това ви отличаващо качество вече е отнето.

Сега мъжете са тези, които не оставят телефона. С изненада ще установите, че игрите и хилядите мобилни приложения могат да ангажират мъжкото внимание за повече време, дори от гола Мис свят.

Истината е, че бързата информация доста ни е разглезила. Искаме да научим всичко за нещата още преди да се случат. Замислете се с каква нетърпеливост само отваряме интернет страниците и колко нерви хабим, когато въпросната не зареди веднага.

Телефонът се е превърнал в поредното средство за вербуване към илюзията на виртуалното общуване. Нека не забравяме и колко скъпо плащаме за това "удоволствие" не само психически, но и финансово.

Сега да ви попитам: Ние ли използваме телефоните, или те нас?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти