Алексей Бъчев: Чудото е нормата на живота

Алексей Бъчев: Чудото е нормата на живота
Снимка: Thinkstock

През последните няколко години необикновения подход към живота на Алексей Бъчев прототип на главния герой в книгата "Животът може да е чудо" от Ивинела Самуилова, среща все повече съмишленици.

Романът, преиздаван няколко пъти, наскоро оглави класацията в конкурса „Книгата, която ме вдъхновява”, а бившият военен психолог, който разбива вредните стереотипи с абсурдни действия и широка усмивка, редовно отговаря на въпроси на читателите на Edna.

Този път екипът ни го потърси с няколко въпроса за чудото по Коледа и по принцип.

- Г-н Бъчев, само по Коледа ли се случват чудеса?
- Коледа е идеално време за чудеса – точно толкова обаче, колкото и всеки друг ден от живота ни. Натоварването на този празник с подобни очаквания има своите исторически и социални обосновки в западния модел на възприемане на света и като следствие – подредба на живота. Най-общо казано, тази нагласа е „или-или”.

Дихотомна форма на живеене – естествено/свръхестевствено, щастие/нещастие, чудо/реалност. Т.е. реалността, убеждава ни матрицата, не е чудна, но пък колко щедро – и полезно за търговията – получавате (неработен) ден за чудеса (защото го заслужавате!, както ни уверяват рекламите).

- Значи ли това, че вие не харесвате празника?
- Подозирам, че думата „празник” е измислена от някой зевзек – може би от истинския дядо Коледа, останал под прикритие. Наистина, няма нещо по-празно от това да пълним живота си с подобно фалшиво чудо-съдържание. Но слава Богу, всеки може да преживее един празник – важното е, че остават много пълници – т.е. дни, които можем да си пълним с автентично чудно съдържание.

- Как да променим нагласата от живот в очакване на празници към живот в пътници?

- Ще ви отговоря с една история, споделена в групата „Животът може да е чудо”. Една от участничките пробвала различни  идеи, за да си намери апартамент под наем, но все „удряла на камък”, както тя се изрази.

В един момент обаче явно е стигнала до насищане с тази „игра” и тя заявила: „Писна ми да удрям на камък – от този момент започвам да чукам на дърво”. И започнала да го прави – буквално. Де що види дърво – почуквала го, като пародия на популярното суеверие за късмета. Когато набрала номера на телефона на следващата обява, оказало се, че апартаментът не само е свободен, но и отговаря на изискванията ѝ.

Ето така се сменя нагласата. Заменяме сериозното заиграване със забавление.

Решаваме, че повече няма да удряме на камък, а ще чукаме на дърво и започваме да пълним живота си с „чудеса”.

С други думи – започваме да живеем нормално, защото чудото е нормата на живота!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти