Ако планирате почивка, запознайте се с противоепидемичните мерки за предстоящия зимен сезон в България

Единният информационен портал публикува мерките за зимния туристически сезон 2021/2022 на Министерството на здравеопазването, които са съобразени с въведените в страната противоепидемични мерки и са задължителни за прилагане от всички лица, извършващи дейност в туристическите обекти, които са обекти с обществено предназначение по смисъла на Закона за здравето, търговски обекти или други обекти.

Мерки в местата за настаняване и в заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към тях или самостоятелни:

❄️ Всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба,

❄️ При пристигане на гостите се регулира и контролира потокът от гости в обекта, като не се смесват входящ и изходящ поток, не се допуска струпване на туристи в една зона и се спазва изискването за физическа дистанция от 1,5 м;

❄️ Не се допуска повече от 1 гост на 8 кв. м, в зависимост от квадратурата на приемната зона и рецепция. Изключение се допуска за членовете на едно семейство.

Какво трябва да знаем за бустерната доза ваксина срещу COVID-19

Кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове

❄️ Туристите задължително трябва да покриват своите уста и нос по време на престоя в кабината, както и на териториите на лифт станциите посредством защитната маска за лице. Препоръката важи и за всички лифтове, влекове, пътеки в зоната за начинаещи, както и пред касите, на които се закупуват карти. 

❄️ Организацията на коридори и контролът при качване на туристите на съоръженията трябва да са направени така, че да се спазва дистанция от минимум един метър.

❄️ Кабините да се дезинфекцират по график не по-малко от три пъти на ден с препарати, които са разрешени от министъра на здравеопазването за продуктов тип 2. Дезинфектантите за ръце, одобрени от министъра на здравеопазването, трябва да бъдат поставяни на конкретно обозначени места преди и след ползването на кабинковите съоръжения.

Заведения за хранене и развлечения на територията на ски зоните и ски гардеробите

❄️ Заведенията на територията на ски зоните следва да спазват приетите Указания за функциониране на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения в условията на опасност от заразяване с COVID-19 в България на Министерството на туризма.

❄️ На територията на ски гардеробите е задължително покриването на уста и нос от защитната маска за лице.

❄️ Съгласно последните разпоредби на Министъра на здравеопазването заведенията могат да работят при наличието на следните условия: 

► 100% от персонала в съответния обект/лицата, заети с мероприятието, са ваксинирани или преболедували COVID-19 или разполагат с отрицателен резултат от проведено преди влизане в обекта/мероприятието изследване; 

► Допускат се само лица, които: са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието). Условията не се прилагат по отношение на лица до 18 годишна възраст.

7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете

Ски училища

❄️ Групите да са от максимум 10 души, като не се допуска лица с видимо нездравословно състояние да участват в тях, както и да не се допуска смесване или преместване на лица от една в друга група. При обучението в ски училищата задължително се спазва изискването за физическа дистанция между обучаващите се и ски инструкторите. Туристите следва да носят правилно защитната маска за лице, която покрива носа и устата.

❄️ Преди започване на обучението да бъде осигурен филтър (измерване на температурата за учителите, участващи в процеса, служителите на ски училището и всички обучаеми).

❄️ Отстоянието между клиентите по време на обучението им да не бъде по-малко от 1,5 м, като препоръчителна и най-безопасна е индивидуалната форма на обучение.

Мерките могат да бъдат променяни по всяко време, при настъпили значителни изменения в епидемичната обстановка.

Детайлно разписаните мерки може да намерите ТУК

Ваксината: най-важното накратко

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти