"Академия Миротворци" - ПРОМЯНАТА е в умението да управляваш конфликти

Представяме ви финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА, осъществявана в партньорство с Reach for Change България. За един от петте проекта може да гласувате на www.nova.bg/promyanata до 3-ти февруари. Тримата с най-много гласове ще продължат в последния етап на конкурса. 

Те са Лиляна Савова и Венета Иванова. Лиляна е юрист. Още като студент правото я среща с медиацията, която се превръща в нейно призвание. Днес като медиатор помага за разрешаването на юридически спорове. Обучава и сертифицира други специалисти в медиация и преговори. Венета е психотерапевт. В медиацията открива ценен инструмент, с който да надгради работата си с деца и семейства в риск. Обучава деца и възрастни в медиаторски техники и емоционална интелигентност.

Какво е „Академия Миротворци“?

„Академия Миротворци“ обучава ученици и педагогически специалисти в основни техники на медиацията и създава центрове по медиация в училищата. Училищните медиатори помагат на ученици в конфликт да разрешат проблема. Знаят как и кога точно да се намесят, за да успокоят спорещите. Не вземат страна, не дават съвети и не им казват какво да правят. Помагат им да разберат отсрещния човек и сами да изберат решение, което и двамата харесват. По този начин медиаторите от „Академия Миротворци“ създават нова култура на общуване между учениците и спомагат за намаляване на агресията в училищна среда.

Защо създават „Академия Миротворци“?

Големият опит на Лиляна и Венета като медиатори и обучители по медиация ги убеждава точно колко силен и ефективен инструмент е тя. Наблюдавайки тревожните тенденции за нарастваща агресия в училищата, двете осъзнават, че имат решение. Знаят, че конфликтите и агресията в училище най-често са плод на недоразумение. Подобни конфликти биха могли да се решават лесно – в класната стая или на училищния двор. Достатъчно е да има добре подготвени деца и учители, които разпознават проблема и имат нужните техники да се справят с него. Лиляна и Венета разработват модел за използване на медиацията в образователната система. Така се ражда „Академия Миротворци“.

Как работи „Академия Миротворци“?

Обученията по медиация на „Академия Миротворци“ учат на важни за съвременния лидер умения – как да общуваме ефективно, как да водим преговори и управляваме конфликти успешно. Преминалите през обученията ученици могат да разбират емоциите на останалите и да търсят причините за дадена реакция. Знаят как да разрешат различни конфликтни ситуации, както и кога не трябва да се намесват, защото случаят не е подходящ за медиация или изисква подкрепа от психолог.

Лиляна и Венета вярват, че за да се реши проблемът с агресията в училищата, трябва да бъдат обхванати всички включени в образователния процес. Ето защо те обучават за медиатори не само ученици, но и учители, педагогически съветници и директори. Завършилите обучението стават част от училищния център по медиация, където заедно разрешават конфликти и обменят опит. Всеки център разполага с цялостна процедура, разработена от „Академия Миротворци“, която регулира дейността на медиаторите.

Вече работят успешно с 20 пилотни училища във Варна, в които са обучили 150 деца-миротворци и 70 педагогически специалисти. Това, за което мечтаят, е мрежа от миротворци и центрове по медиация в училищата в цяла България. Вярват, че за да изградим култура на мира и уважението, светът се нуждае от емоционално интелигентни личности и именно училището е най-подходящото място те да бъдат създадени.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти