Академия „Атлантида“: Най-важно е личностното развитие на децата

Митко Христов е софтуерен инженер, програмист, учител и създател на иновативната школа по състезателна математика Академия “Атлантида“. След 10-годишна кариера като мениджър и IT специалист в корпоративния сектор, Митко прави обрат и решава да се посвети на образованието. Става учител по математика, защото не намира вече удовлетворение в корпоративната си кариера и решава да последва една своя детска мечта - да подготвя ученици за олимпиади по математика.

Мисията на Академия “Атлантида“ е да разпространи създадения иновативен обучителен план за преподаване на математика, който развива личностните качества на децата и поощрява индивидуалните им възможности, успоредно с математическите им успехи.

***

Каква е вашата лична мотивация за каузата, зад която заставате?

Обичам състезателната математика и това да я преподавам! Превърнах хобито си в професия и това ме прави цялостен. За мен това е начин и смисъл на живот. Бих искал да го предам на повече деца.

Защо решихте да кандидатствате в ПРОМЯНАТА? И с какво тази социална инициатива помогна до момента на вашата кауза?

Участието в ПРОМЯНАТА беше спонтанно решение. Приех го като лично предизвикателство, имах нужда да направя нещо ново и различно. ПРОМЯНАТА провокира разгръщането на проекта и създаде ново поле от възможности за неговото развитие. Промени се мащаба и обхвата на визията и целите ни, но преди всичко това сплоти общността около академията.

В какво се състоят иновативните методи, които използвате в обучението по математика, и как те помагат на децата да разкрият математическия си потенциал?

Обучението е фокусирано върху личностното развитие на детето, а математиката е инструментът за неговото осъществяване. Децата са провокирани с трудни задачи, понякога те могат да бъдат за по-горен клас Стремим се те да имат високи цели, но е важно всяко от тях да намери своето темпо. Учениците се сблъскват със сериозни предизвикателства, но имат подкрепата на учителя през цялото време. Той е по-скоро в ролята на техен ментор, който има за цел да изгради една приятелска среда, която ги кара да се чувстват комфортно. Даваме висока степен на свобода на учениците, тяхното мнение е не по-малко важно от това на учителите. Обръщаме внимание на междуличностните взаимоотношения. Моделът ни е един от първите, който съчетава алтернативните форми на обучение с класическата състезателната математика.

Какви уроци научавате от работата с деца?

Моралните уроци са централни за всеки учител. Децата променят светогледа и провокират извисяването на учителя като личност и човек. Често се сблъскваме с морални казуси, които носят след себе си възможност за духовно усъвършенстване. Децата ни учат как да живеем през сърцето. Вярвам, че това е най-ценното!

Много деца вероятно си мислят в часовете по математика „Кога това ще ми потрябва в реалния живот?“ Как бихте им отговорили на този въпрос, за да им обясните защо математиката е важна и приложима във всяка сфера от ежедневието?

Математиката ни учи да мислим бързо, да вземаме решения, да сме изобретателни. Тя ни прави логични и последователни, помага ни да решаваме сложни казуси и проблеми. Числата и фигурите са само нагледно средство за изграждане на тези умения. Малко или повече всеки един човек се нуждае от тях в живота си.

Кои са промените, които виждате, работейки по своя проект, които ви доказват, че има смисъл от него?

Високите постижения на децата са важни и са добър маркер за развитието на академията. Те дават обективен критерии за нашата работа. Далеч по-важно за нас обаче е личностното израстване и развитието на децата в духовен аспект. Тяхната трансформация и усъвършенстване са нещото, което ни подсказва, че вървим в правилната посока.

Всеки желаещ може да гласува за един от финалистите в ПРОМЯНАТА до 23:59 часа на 24 октомври на адрес www.nova.bg/promyanata

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти