Афтите: Безобидни, но не съвсем

Афтите: Безобидни, но не съвсем
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Всички знаем колко неприятни са малки бели образувания в устата, които леко щипят, болят и минават за няколко дни. Професионалното си мнение за тях споделя д-р Башев, специално за Edna.bg

Какво представляват?

Другото име на афтите е "рецидивиращ афтозен стоматит". Представлява заболяване на устната лигавица, което се характеризира с появата на лезии (ранички), които се появяват от време на време, по-често в детска възраст.

След като веднъж се появят афти и изчезнат, почти винаги това се случва отново и отново, като с възрастта честотата на появата им намалява и дори е възможно напълно да спрат да се появяват. Няма фиксиран период, който да минава от изчезването на едни афти, до появата на следващи. Може да минат дни, месеци и дори години.

Афтите се появяват най-често по подвижната лигавица, която не е плътно свързана с костта (устните и бузите), но понякога могат да се наблюдават също по езика или венците.

Колко вида са?

Има три вида афти.

Малките афти се срещат най-често (около 8 от 10 случая).Те са малки и овални с диаметър под 0,5-1,0см. Имат бледожълтеникав цвят. Тъканта около тях обикновено изглежда леко възпалена и зачервена. Най-често се появяват по една, но могат и няколко наведнъж. Не са много болезнени.

Без лечение оздравяват за около 10 дни без да оставят белези.

Големите афти се срещат рядко (1 от 10 случая). Размерът им е над 1 см. в диаметър. Имат неправилна форма. Най-често е само една, но понякога може да са и две. Доста са болезнени.

Персистират дълго време – от 2 седмици до няколко месеца. След като оздравеят обикновено оставят белег.

Херпетиформените афти се срещат рядко(1 от 10 случая). Появяват се като малки отделни групички от много ранички. Наподобяват херпес, откъдето идва името им, но нямат връзка с херпес вируса. Оздравяват за 2 седмици до 2 месеца.

От какво се получават?

Причината за появата на афтите не е напълно ясна. Знае се обаче, че те не са инфекциозно заболяване и не можете да се заразите с тях. Много често се появяват у клинично здрави пациенти.

Появата на лезиите се свързва най-често с някакви провокиращи фактори като например минали вирусни инфекции, малки травматични наранявания на устната лигавица например от твърда четка за зъби, неудобни зъбни протези, стрес, вредни навици, хормонални промени свързани с месечния цикъл, недостиг на желязо или на витамини, свръхчувствителност към някои храни, употреба на някои медикаменти, травматично нараняване при употреба на смучещи се таблетки.

Много често лезиите съпровождат някои системни заболявания, но тогава те не са от афтозен тип.

Как се лекуват афтите?

С лечението се цели да се облекчи болката и да се помогне на тъканите да зараснат колкото е възможно по-бързо. За съжаление няма лечение, което да предпазва от нова поява на афти.

Обикновено не е нужно лечение на афтите (особено на малките), тъй като болката не е много силна и оздравяването настъпва за 7-10 дни.

За да оздравеят по-бързо и по-безболезнено афтите, е желателно да избягвате пикантни, кисели и солени храни и напитки. За да намалите допира до афтите, когато те са разположени в предната част на устните, може да използвате сламки за пиене.

Използвайте мека четка за зъби. Ако имате неудобни убиващи протези, посетете зъболекаря си.

Някои медикаменти могат да облекчат афтите. Например водите за уста (особено съдържащите хлорхексидин) могат да облекчат болката, да стимулират бързото оздравяване и да предпазват лезиите от инфектиране. Могат да се използват и пародонтални гелове или пък различни пасти или мехлеми, за които обаче трябва да се консултирате със зъболекар. Може да използвате и локални обезболяващи гелове.

Съществуват различни средства от народната медицина(отвари, чайове, мехлеми), които имат същите цели – облекчаване на болката и по-бързо оздравяване.

Нужно ли е да се посещава лекар или зъболекар?

Обикновените малки афти понякога могат да са доста неприятни и болезнени, но не са сериозно заболяване, което да изисква лекарска намеса.

Понякога обаче, макар и много рядко, афтите се инфектират. Може да усещате подуване, зачервяване и да имате температура. В тези случаи е желателно да отидете на лекар или зъболекар, т.к. може да се наложи антибиотично лечение.

Не трябва да забравяте, че не всички ранички в устната кухина са афти. Понякога те са придружаващ симптом на друго заболяване. Така че когато имате афти, които не оздравяват за 10-14 дни е най-добре да се консултирате със специалист.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти