А ти къде ще си на 2 февруари?

А ти къде ще си на 2 февруари?
Снимка:

Датата 2 февруари се свързва с различни поводи за празнуване. В източноправославния календар на тази дата се чества един от най-големите християнски празници - Сретение Господне.

На него се отбелязва 40-ия ден от раждането на Иисус Христос, когато за първи път той е посветен и представен на Бога в Йерусалимския храм. По стар български обичай пък 2 февруари (нов стил) е Петльовден. Той се приема като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало. Според преданията този ден се свързва със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния (взимането на малки момчета за еничари в турската армия) – и смелостта на една майка, която успява да спаси сина си, като с кръвта на заколен петел заблуждава турците, че сама е заколила детето си. След тази случка нито едно момче от селото не било взето за еничар.

Достатъчно поводи за празнуване има на тази дата, нали?! Е, ние ти предлагаме и още нещо. Да пазаруваш. Само че с кауза. Ето как може да стане това.

На 2 февруари от 13.00 до 19.30 часа във VIVACOM Art Hall, София, ул. “Ген. Йосиф В. Гурко” ще се състои Базар на социалните предприятия. Инициаторът е Български център за нестопанско право, който вече шеста година инвестира в това да насърчава и подпомага социалните предприятия да бъдат по-успешни чрез Програма „Предприемачество за нестопански организации“.

На едно място ще бъдат събрани над 25 организации, които произвеждат най-различни продукти, средствата от чиято продажба отиват за постигането на техните мисии.

Снимка:

Подпомагане на младите хора, напускащи социалните институции; подкрепа на хора, борещи се с различни зависимости; помощ за справяне със стреса и негативните емоции на онкоболни жени; включване на хора с интелектуални затруднения на пазара на труда; подпомагане на пълноценната интеграция в обществото на хората с увреден слух; подкрепа на два природозащитни центъра – край Черно море и в Източните Родопи са само част от каузите, зад които можете да застанете, купувайки подарък за вас или за приятел, с повод или без повод. А изборът никак няма да е малък – бутикови сапуни, декоративни свещи, дървени сувенири, еко чанти, хранилки за птици, кукли, ангели от коприна, мартеници от жива вълна и още, и още.

Снимка:

Ще можете да се сдобиете и с различни фермерски продукти като мед, тахан, сладка и конфитюри, сушени плодове и ядки, както и да опитате сладки и солени хапки и дори да дегустирате вино. Наред с това, като посетители на Базара ще имате възможност да се запознаете с услугата за видео жестов превод, в помощ на нечуващите хора, както и с техниката за рисуване със светлина, част от образователна програма за дигитално изкуство, насочена към деца. Изобщо, предстои един малък празник в подкрепа на големи каузи.

Снимка:

Не забравяйте, че социалните предприятия, с някои от които ще се запознаете на Базара, имат потенциала да намират решения на проблемите в обществото. Защото вече работят за това, и то най-вече със сърцата си. А подкрепата, от която имат нужда, за да продължават, може да дойде от всички нас. Като изберем да пазаруваме с кауза. 

Снимка:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент