А бе, ти нормална ли си изобщо?! ... или как да разберем кое е нормално и допустимо в живота ни и кое - не

А бе, ти нормална ли си изобщо?! ... или как да разберем кое е нормално и допустимо в живота ни и кое - не
Снимка: Weheartit

Преди дни клиентка ми говори с мъчителен срам:

- Никой нормален човек няма да плюска чипс на стълбището направо от пакета. Вие например, сигурно не правите така.

Да, добре. По моему, ако ще плюскаш чипс, то трябва именно така – на стълбището, радостно, тайно от близките, шумейки с пакета и облизвайки солта от пръстите си. Какво вредно има още там – натриев глютамат, подправки? Ето какво има още да оближеш. А как ще заповядате да ядем чипс – с нож и вилица, от порцелан?

Но, тук, разбира се, работата не е в чипса. Работата е в митичните „нормални хора“.

Постоянно слушам за тях от клиенти, при това най-противоречиви неща. Те като призраци изскачат отвсякъде.

Нормалните хора никога не плюскат всякакви боклуци. Нормалният човек не би си позволил така да се разпаше. Или обратното: нормалният човек не би се безпокоил с диети и всичките тези глупости. Нормалният човек не крещи на детето си пред хората. Нормалният човек не се уморява от децата и се занимава с тяхното развитие.

Нормалният човек не би си позволил да живее в мръсотия. Нормалният човекима цел, социализира се, а не мухлясва в къщи. Нормален човек не би работил за такива пари.

жена природа приятели
Снимка: Unsplash

Нормалният човек обожава компаниите. Нормалният човек не си губи времето и парите по кръчми, а само за образование и спорт. Нормалният човек би налепил календар за детето си. Нормалният човек би заработвал за нормален дом. Нормалният човек не е против групите. Не, обратното, нормалният човек дори не би си помислил за групи.

Нормалният човек не мисли за дрехи, но винаги изглежда отлично. Участва в маратони. Говори повечето известни езици. Няма целулит, не се поти, не оплешивява, не дебелее и не си гризе ноктите.

Що се касае до чувствата, нормалният човек ги държи под контрол. Той върви през живота с усмивка на уста. Винаги е позитивен. Чужди са му съмненията. Във всеки момент е готов да рискува всичко. Никога не вика, не изпитва тревоги, страх или угризения на съвестта. Не го огорчават децата, не обръща внимание на оскърбленията, не устройва скандали. Той е неуязвим.

жена природа приятели
Снимка: Unsplash

Нормалният човек след скандал с баща си не би се чувствал мерзавец цяла седмица, ми казват. А колко може да се чувства, ден? Половин час? Пет минути? Не, оказва се, николко. Би се усмихнал и продължил. Би бил „над това“.

Нормалният човек при завършването си на университета вече знае какво е призванието му. Как го е разбрал? Един Бог знае.

Нормалният човек разбира какъв избор прави, когато зачева дете. Как го е разбрал? Как въобще може да се разбере, след като всички книги за родителството в най-добрия случай обхващат техническата страна? А в най-лошия – нагло лъжат, че ви чака безбрежно щастие, само понякога помрачено от желанието да поспиш?

телефон лаптоп приятели
Снимка: Thinkstock

Понякога си представям нормалния човек като несъществуващо животно. Кадавър. С глава на кокошка, опашка на кон, един крокодилски крак, другия кокоши, и се храни с гвоздеи.И е абсолютно безполезно да доказваш на клиента си колко е несъстоятелно това. Да се съмняваш в жизнеността на кадавъра. В това, че той е реален. Защото реалността е в една плоскост, а „нормалният човек“ – в друга.

Всъщност това е форма, която ние запълваме с отровен, гневен срам.Със своя собствен. В резултат на тази психологическа маневра приписваме на нормалния човек всичко прекрасно, той е непогрешим, съвършен и винаги има право. Да живеем имаме право, дявол го взел.

А за нас остава всичко срамно и жалко. И ни се иска да се стопим и да изчезнем.

Тук може да се отиде по-далече и дълго да се разсъждава за нарцистичния срам, за нарцисизма на съвременното общество, но да го оставим за друг път.

Обикновено ние с клиентите, понякога по-рано, понякога по-късно, стигаме до това, че съзнанието ни жестоко си играе с нас. Ние всички сме ненормални хора. В различна степен. Всички понякога се сриваме и паникьосваме, тревожим се за глупости, правим грешки и често трудно приемаме последствията. И от време на време се чувстваме задници.

телефон лаптоп приятели
Снимка: Thinkstock

И едновременно с това всички ние сме нормални.

За да се превърнем от ненормален човек в нормален, трябва да направим едно единствено нещо. Много простичко. Но сложно. Трябва да разширим границите на тази нормалност и да включим в нея себе си.

Някои нормални хора не обичат вечеринките и компаниите. Едни се дразнят от родителите си, други – от децата. Трети не могат да се откажат от сладкишите, но си остават нормални. Други ги мързи да бръснат краката си през зимата, а пети – десети и въобще n-ти могат да си гризат ноктите. Нормалните хора клинчат. Плачат. Не могат да се справят с тревогите си. Не успяват да налепят календар. Плюскат чипс от пакета.

Нормалните хора правят всичко, което правим и ние. Защото ние сме те. Почти всички правила на съвременния свят са ни спуснати от Мойсей, и са измислени относително неотдавна, като целулита и борбата с него. Ние с вас сме много по-нормални от тези правила.

И, може би, не си струва всичкия този срам и неудобство?

Но ето. Канех се само да напиша два реда за чипса.

фестивал палатка приятели
Снимка: Unsplash

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти