Създадено за eMAG

9 често срещани грешки със столчето за кола

9 често срещани грешки със столчето за кола
Снимка: iStock/Getty Images

Безопасността на детето в автомобила е наистина важна и точно тя е причината законът да изисква децата да седят в специални столчета, докато се возят. И все пак правилното инсталиране на детска седалка за кола изисква известни познания. В следващите редове ще ви разкажем за 9 често срещани грешки, които е добре да не повтаряте.

Вземате използвано столче, без да го проверите

Снимка: iStock/Getty Images

Ако сте решили да вземете столче втора употреба, задължително проверете следните неща:

  • Да не е на повече от 6 години
  • Да не е участвало в катастрофа
  • Моделът да не е изтеглен от производителя поради дефекти
  • Да не изглежда повредено и да разполага с всички части
  • Да има указания за употреба

Ако не сте наясно с тези неща, по-добре не го купувайте.

Инсталирате го на грешно място

Мястото на детското столче за кола е на задната седалка, далече от въздушните възглавници – те са предназначени за възрастни хора и могат да наранят детето, ако се активират. Най-безопасно е на средната седалка.

Не четете инструкциите

Винаги четете внимателно инструкциите на производителя и ги следвайте.

Едно важно правило: когато монтирате столчето, проверете дали е достатъчно здраво затегнато. Когато го дръпнете силно напред, трябва да се отмести на не повече от 2-3 см от седалката, на която е поставено.

Коланите на детето трябва да са толкова стегнати, че да можете да мушнете пръста си под тях, но не повече.

Снимка: iStock/Getty Images

Монтирате с погрешен наклон

Ако седалката не е с подходящ за детето наклон, рискувате главичката му да е в опасност. Задължително е бебетата да се возят полулегнали. Прочетете указанията на производителя кога можете да изправите столчето.

Твърде рано обръщате седалката

Родителите предпочитат да виждат лицето на детето си в задното огледало и затова често прибързват с обръщането на посоката на столчето за кола. Не забравяйте, че обратната позиция е най-безопасна. Следвайте указанията на производителя относно подходящото време за обръщане.

Не сваляте връхните дрехи на детето

Дебелите зимни якета могат да попречат да затегнете добре предпазните колани на столчето. По възможност загрявайте колата предварително и сваляйте якето, а ако в автомобила е хладно, може да завиете детето с леко одеяло, след като го закопчаете.

Твърде ранно премахване на облегалката

Когато детето порасне достатъчно, можете да трансформирате столчето и да го превърнете във висока седалка. Не избързвайте с това – детето трябва да е достатъчно високо, за да може този начин на возене да му осигури безопасност. Отново прегледайте указанията на производителя.

Снимка: iStock/Getty Images

Погрешно използване на коланите

Когато дойде време детето да остане само на бустер седалка, внимавайте с коланите на автомобила. Задължително е наличието на два колана, с цел по-голяма безопасност при пътуване – един, който минава през рамото и пресича средата на гърдите, както и друг, който обхваща скута му.

Твърде ранно премахване на столчето

Според законодателството у нас можете да премахнете столчето за кола, когато детето стане поне 150 см високо или тежи поне 36 кг. Тези параметри са съобразени с фабричното оборудване на автомобилите. Ако решите да премахнете столчето по-рано, създавате риск за детето.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти