7 начина да подобрим паметта си

Проблемите с паметта засягат абсолютно всички с възрастта. Понякога дори много млади хора се оплакват от това. Причината може да е претоварването с информация и пандемията от вируса COVID-19, който, както е известно, в много случаи причини усложнения в мозъка. 
 
Не всеки е в състояние компетентно да филтрира и анализира информацията, получена от телевизионни екрани, вестници или социални мрежи. Често потапянето в информационното поле води до повишена тревожност и дори депресия. 

памет
Снимка: iStock

 
Някои съвети за подобряване на паметта са свързани с храненето и начина на живот на човека. Ето най-интересните от тях. 
 

  • Шоколадовият ефект 

Флавонолите, които се намират в какаовите зърна, повишават паметта при хора на възраст от 50 до 75 години. Те подобряват притока на кръв към мозъка и по този начин подобряват когнитивната функция. 
 

  • Правене на секс 

Сексът има положителен ефект върху дългосрочната памет. Тези, които имат интензивен сексуален живот, помнят по-добре списъци с думи по време на тестове.  
 

  • Слушане на класическа музика 

Установено е, че след слушане на Моцарт, нивото на мозъчната активност, свързана с процесите на паметта, се повишава.  
 
За да поддържате добра памет, първо трябва да се научите как бързо да превключвате от един вид дейност към друг. Да речем, редувайте активна работа с медитация. Различни техники за релаксация активират мозъка, помагат да се отървете от ненужната информация и да консолидирате в паметта това, което може да бъде полезно за вас. Упражненията за фина моторика също помагат за подобряване на паметта. Не напразно много възрастни дами са любители на плетенето и други видове ръкоделие. 
 
Когато развивате паметта, е по-добре е да използвате доказани методи. Ето някои от тях: 

4 доказани съвета за по-добра памет

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти