7 идеи за незабравимо туристическо лято

Хърватска
Снимка: Thinkstock

С наближаването на най-топлите и хубави месеци от годината всеки започва да мечтае за пътешествия.

За това, разбира се, помагат и снимките на повечето ни приятелки, които сякаш участват в състезание за тагване от чудно красиви плажове из Испания или щури купони из нощен Берлин, докато вие стоите в прашния град и... работите.

Знаем, че всяка година си давате обещание, че следващото лято ще е различно – ще се подготвите, ще съберете пари, ще резервирате билети и – здравей, живот!

И понеже всеки заслужава да се самонаграждава и да си подарява осъществени мечти, днес ще ви дадем идеи как да предприемете пътешествието на живота си – да, точно онова, по което въздишате от няколко години насам! Необходимо е само да сте малко по-смели и да инвестирате в щастието си - звучи като пожелание от късметче, но е самата истина. Това, което трябва да направите, е просто да отидете в банката, да изтеглите кредит и да го вложите... в пътешествие!

Повярвайте ни, има смисъл и го заслужавате – кога, ако не сега, ще се вдигнете до Австралия или ще се разходите из Камбоджа? Оставете скрупулите и действайте с размах, а ние ще ви ориентираме към интересни и яки дестинации, които можете да посетите това лято.

Подбрали сме такива, които са екзотични, красиви, богати на култура и подходящи както за индивидуални посещения, така и за семейни почивки, така че – стягайте багажа, слагайте шапката и тръгвайте на пътешествие.

Лисабон, Португалия.

Не познаваме човек, на когото да не му потекат лигите при споменаването на думата „Лисабон“. Музика, цветни сгради, прекрасен и неразбираем език, екзотика, вълшебно красива архитектура и супер храна. И, по данни на приятелите ви, които вече са ходили няколко пъти там – страхотен нощен живот.

Лисабон
Снимка: Thinkstock

Лисабон е разположен върху няколко хълмчета на река Тежу, пълен е с широки площади, зеленина, изобилства от улични кафенета и заведения, предлагащи умопомрачително вкусна морска кухня (средната цена на вечеря навън е около 25-30 евро). Фадото, както знаете, идва от Португалия, така че, отивайки в Лисабон, се пригответе за танци и много музика. Цените на транспорта са напълно приемливи – таксито от летището до центъра струва около 15 евро, единичен билет за метрото е 1.45 евро, а 24-часов билет – 6.15 евро.

Лисабон
Снимка: Thinkstock

Потърсете и оферта за посещение на други местности и забележителности, като Синтра, Кашкайш и Ещорил (офертите за еднодневен трип и до трите места започват ото около 65 евро). Независимо дали сте тръгнала на пътешествие сама или сте на семейна почивка с деца, Лисабон ще ви приюти по най-комфортния начин и ви гарантираме, че няма да искате да си тръгвате. Пътешествието там напълно си заслужава парите, така че – не се колебайте, а действайте!

Барселона, Испания.

Тук две мнения няма – това е една изключителна дестинация, която ще ви накара да поискате моментално да емигрирате и да заживеете там до дълбоки старини. Барселона е много космополитен откъм туристи град, въпреки че населението му е по-малко от това на София. Лятото градът гъмжи от хора денонощно, а нощният живот е забележителен – дискотеки, клубове, ресторанти, партита на огромни тераси - само си пожелайте и Барселона ще ви го осигури. През деня можете да се разхождате, да пазарувате (ето защо човек трябва да изтегли кредит!), да разглеждате красивата архитектура на града, да посетите парка Гюел, проектиран от великия Антони Гауди (ако пътувате с деца, там посещението е задължително).

Барселона
Снимка: Thinkstock

Непременно посетете и базиликата Саграда Фамилия (отново дело на Гауди), като там препоръчваме предварително купуване на билети онлайн (билетите започват от 15 евро на човек), за да си спестите опашките за 172-метровата сграда. Пазарът Ла Бокерия, разположен насред улица Ла Рамбла, е нещо, което не трябва да пропускате, независимо дали ще си купите хамон, пресни ягоди или кралски скариди, или просто искате да се разходите между сергиите. Планирайте един ден за посещение на Аквариума – цените на билетите са от 18 евро за възрастен, 13 евро за дете от 5 до 10 години, и около 4 евро за дете между 3 и 4 години. Има и комбинирани семейни билети – не се колебайте, защото изживяването си заслужава. Ако сте по-смели, може да се гмуркате и с акули! А ако искате плажове – около Барселона има доста, до които се стига дори с автобус от градския транспорт. Ние препоръчваме плажовет на El Poblenou, които са огромни, просторни с уреди за уличен фитнес, алеи за скейтборд, колоездение и тичане, а водата е кристално чиста.

Барселона
Снимка: Thinkstock

А, за хапване? О, ястията са ясни – тапаси, паеля, скариди и прекрасно вино, като една вечеря на човек средно излиза между 30-50 евро. Такси към летището ли чухме да викате? Моля ви, не забравяйте да ядете и сладолед – страхотен е!

Сицилия, Италия.

Италия е класика в жанра, но ако още не сте посещавали Южна Италия, а сте се разхождали само на шопинг из Милано, Рим и Венеция – време е да поправите тази несправедливост. Полетът до Катания е кратък – докато се усетите и вече ще сте кацнали сред палмите и красотата на този цветен и топъл град. Сицилия е остров с много древна история, така че се пригответе за култура, архитектура, хубава храна и, разбира се, много и приятни заведения.

Сицилия
Снимка: Thinkstock

Идея: наемете си кола (около и си направете разходка до някой друг град – Сиракуза, Палермо или Таормина - курорт с великолепни гледки и ресторанти. Имайте предвид, че в Катания, а и в другите градове, има платена зона през деня (в Катания зоната е 89 цента на час, без часовете по обед 13-15 ч, когато хората се прибират по къщите си да си почиват). Ако обичате по-автентични и силни усещания – отивайте на екскурзия до вулкана Етна. И задължително яжте раци, омари, скариди и каквото още морско намерите по ресторантите, а то няма да е малко.

Сицилия
Снимка: Thinkstock

Имайте предвид, че между 15 и 19 часа доста заведения не предлагат храна, така че – заредете се с продукти от първата пастичерия, джелатерия или ростичерия. Такива поне има в изобилие и силно ви препоръчваме да инвестирате пари в техните вкуснотии! Пробвайте и аперитиво менютата – около 10-15 евро на човек. Включват хапки и вино – толкова вкусни, че ще ви се прииска да си поръчате двойно меню!

Прага, Чехия.

Ей я къде е, дето се вика – красива, пълна с история и ледена бира. Прага е идеална за летни посещения, защото зимата или пролетта може да ви бъде малко студено и ветровито. Ако сте фенове на готическата култура и архитектура – в Прага я има в изобилие. Бирата също се лее като из ведро и почти всяка кръчма и ресторант предлагат тяхна собствена марка. Чехите обичат хубавата храна, така че гладни няма да останете.

Прага
Снимка: Thinkstock

Задължително седнете на някое от заведенията покрай Вълтава и се насладете на гледките и кулинарните вълшебства (лек обяд ще ви струва около 20 евро). В Прага има и разкошен и огромен зоопарк (титулован неслучайно като 4-я най-добър зоопарк в света). Влезте вътре и ще се замаете от огромните територии, върху които, в пълно спокойствие и радост, живеят обитателите на парка. Цената на билета за възрастен човек е 200 крони (15 лева), за деца между 3 и 15 години – 150 крони. Деца под 3 години влизат безплатно. През лятото паркът обявява и Happy Mondays – понеделници, в които има големи отстъпки за посетителите. 

Островите на Хърватска.

Прекрасна, вълшебно красива дестинация, осъществима дори с кола. Ако се спрете на този вариант, пътьом ще имате възможността да минете през няколко балкански маршрута (задължително спрете в Сараево и изпийте едно кафе), да се насладите на много история и хубава храна. Хърватска е ослепителна с адриатическото си крайбрежие, осеяно с над хиляда острова – за това пътешествие въобще не трябва да имате и капка съмнение дали си заслужава или не! Веднъж отишли там, много ще ви се иска да се връщате всяко лято – пригответе се да взимате потребителски кредит всяка година. Плажовете на повечето места са каменисти, но водата е кристално чиста и топла. 

Хърватска
Снимка: Thinkstock

Дубровник е задължителен за посещение – градът изобилства от култура и история, както и от малки заведения, които ще ви очароват с вкусна храна, а морските гледки ще ви вземат акъла. Съвет от нас - Местните по островите правят много хубаво вино и лесно може да се сдобиете с бутилка или две от него. Между другото, наблизо е и Будва (Черна гора), която е нещо като балканската френска Ривиера – с ослепителен бряг, страхотни морски гледки, яхти, пристанища, кораби и плажове. Препоръчваме с две ръце!

Австралия.

Абсолютно изумителна, невероятна дестинация. И напълно преоткрита – заради разнообразието, спокойствието и удивителните места, които може да посетите. Имайте предвид, че ще ви трябват поне по 2000 долара на човек, без билетите, така че - тичайте към банката. Заслужава си! Първото, което трябва да имате предвид, е, че Австралия е континент в Южното полукълбо, което ще рече, че когато тук е лято, там е зима. Не навсякъде, обаче, защото Австралия е един огромен континент – части от него попадат в зона, която се характеризира само с два сезона – сух и мокър.

Дарвин, град в края на Северната Територия, например, е с високи температури целогодишно, като през зимния, сух сезон (нашия летен) може да очаквате стойности между 22 и 32 градуса. В същото време, ако сте истински маниак на зимните спортове и не желаете да се лишавате от любимия си спорт през лятото, отивайте директно в щата Виктория, където, в така наречените австралийски Алпи, ще можете да се пускате на воля – със ски или сноуборд, изборът е ваш.

Австралия
Снимка: Thinkstock

А кое е по-яко от пускане със сноуборд през юли? Може би само гмуркането в Големия бариерен риф (щата Куинсленд), дълъг умопомрачителните 2300 километра. Това е най-големият и дълъг коралов риф в света – там можете да се гмуркате, да плавате, да плувате или просто да си сложите маска и шнорхел и да гледате богатия океански живот отблизо. Щом така и така сте се вдигнали от единия край на света до другия, планирайте си време да посетите Сидни, Мелбърн и Бризбейн.

Сидни ще ви очарова с плажовете и разходките с ферибот из открития океан, с възможността да изпиете по едно капучино (около 9 австралийски долара), докато гледате залеза над Операта, или да направите изкачване по Харбър Бридж (цените започват от 158 долара за възрастен и 133 долара за дете). Задължително е посещението на Манли Бийч и Бондай Бийч, където трябва да постъпите като местните и да изпиете по една бира, с риба и пържени картофи (около 20 долара менюто) на брега на безбрежната океанска шир.

Австралия
Снимка: Thinkstock

Помнете, че движението в Австралия е наопаки – оглеждайте се винаги първо надясно! Пригответе по около 20 долара за вход за зоопарк, в който да погалите кенгуру и уомбат, и задължително (особено ако сте с деца) посетете аквариума Sea Life – това вероятно ще е единственият шанс над главата ви да плува голяма бяла акула и вие да я гледате спокойно (или не чак толкова). Може да си купите комбиниран билет за няколко забележителности накуп (около 50 долара на човек).

Пътешествие из България.

Може да си мислите че вече всичко сте видели, но жестоко се лъжете. България не е само Китен, Созопол или Сандански. За щастие, живеем в страна, в която можете успешно да комбинирате планинска и морска почивка. И то на един път. Да, истинско пътешествие „Опознай родината“. Струва си парите и инвестицията! Така преспокойно за две седмици може да обиколите адски много места и да оставате някъде по една или две нощувки – трябват само добър план и пари, естествено.

България
Снимка: Thinkstock

Родопите, например, са пълни с невероятни малки селца, за които дори не сте и подозирали, че съществуват. Чиста храна, разходки из прохладни гори, спокойствие, чист въздух и природа – подарете си една такава седмица и ще сте като преродени. Поинтересувайте се за малки, семейни хотели из затънтени селца - ще се изненадате колко такива има и колко добре и професионално са направени и управлявани. Нощувка в двойна стая обикновено струва около 50-60 лева.

България
Снимка: Thinkstock

А след това се впуснете в приключение из Северното Черноморие – там, където човешкият крак и ръка още не са опорочили естествената красота на пейзажа – като Крапец, Дуранкулак и Калиакра. Наемете си вила от Airbnb – някои от къщите по Северното Черноморие ще ви вземат акъла с лукса и удобствата си. Ако търсите уединение, съвършено спокойно може да се затворите с партньора си в огромна къща с басейн и да си починете пълноценно, далече от хора и шум.

Повярвайте ни, все още има гледки и изживявания по нашето Черноморие, които си струват и е добре да се възползвате от тях, докато ги има.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти