Създадено за eMAG

6 полезни съвета за прането през лятото

6 полезни съвета за прането през лятото
Снимка: iStock/Getty Images

Почивки, горещини, работа, разходки – дрехите за пране се трупат ежедневно и сякаш през лятото перем повече от обичайното. Летните тъкани съхнат по-бързо и обикновено не са много замърсени, но са малко по-капризни и изискват повече внимание при пране и сушене. Ето нашите шест полезни съвета за пералните и сушилните през лятото – за да перем бързо и качествено.

Снимка: iStock/Getty Images

Внимавайте с тъканите

Имате ли навика да режете етикетите на дрехите още щом ги купите? Е, или се откажете от него, или започнете да помните спецификите на всяка дреха поотделно.

Когато прочетете етикета, ще научите важни подробности за това как трябва да перете, сушите и гладите тази тъкан, за да я запазите в най-добро състояние възможно най-дълго време. Основното, което трябва да следите, е съставът на тъканта.

Ако перете памук, може да използвате почти всякакви перилни препарати. Може да ползвате програми на по-висока температура, но е препоръчително да сушите на по-ниска. Що се отнася до гладенето, може да използвате най-високата степен.

Снимка: iStock/Getty Images

Ленът е страхотна лятна материя, но по-капризна по отношение на перални и сушилни. Ако нямате специална програма за лен и фини тъкани, за препоръчване е да перете тези дрехи на ръка в студена вода с мек препарат. Ако ползвате сушилнята, извадете дрехата още влажна, в противен случай ще се намачка много и ще ви е трудно да я изгладите.

Изкуствените материи са леки и дишащи при носене, но не понасят най-високите температури в перални и сушилни. Трябва им омекотител, тъй като имат нужда от антистатик. Сушат се и се гладят на ниски температури, за да не се увредят.

Перете банските на ръка

Снимка: iStock/Getty Images

Банските се перат след всяко ползване, но препоръчваме да правите това на ръка. Ако все пак държите да използвате пералнята, изплакнете ги предварително на ръка, след това пуснете програма на 30°С.

Проверете за петна

Снимка: iStock/Getty Images

Животът на открито често е свързан с появата на повече петна – от скарата на двора, от седенето в тревата, от шоколадовия сладолед… Колкото по-бързо се погрижите за петното, толкова по-голям е шансът да спасите дрехата. Ако можете, почистете петното още на мига, например с газирана вода, мокра кърпа или друго подръчно средство. След това изперете дрехата възможно най-скоро, като третирате със специален препарат за петна, ако е нужно.

Използвайте торби за пране

Дори ако Вашата пералня има програма за деликатни тъкани, препоръчително е да използвате торби за пране, особено за бельото, банските и фините дрехи. Така ще ги защитите още по-добре от раздърпване, деформиране, заплитане или прокъсване.

Понижете температурите

И отново: по-хладната вода е по-добра за деликатните тъкани на летните дрехи. Ако продължавате често да ги перете на висока температура, ще ги увредите и свиете. Ако се притеснявате, че някои места са по-замърсени, накиснете ги предварително, за да се изперат по-добре.

Не прекалявайте с прането

Снимка: iStock/Getty Images

Няма нужда да перете всяка дреха след всяко обличане. Преценявайте дали наистина е достатъчно замърсена, за да има нужда от пране. Така не само ще намалите разходите за електричество и перилни препарати, но и ще запазите дрехите си в добро състояние по-дълго време.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти