"50 постни рецепти"

"50 постни рецепти"
Снимка: Thinsktock

Насред каноничните за източното православие великденски пости Gourmet Publishing публикува кулинарната книга на Ивелина Иванова „50 постни рецепти“.

Това е най-новото издание от поредицата „Как да сготвим“, в която се представят ястия, създадени и приготвени от авторката по време на дългогодишната ѝ работа като шеф-готвач на menumag.bg и списание „Меню“.

Постната храна е традиционна за човечеството от хилядолетия.

Дълго време месото и млечните продукти са били привилегия на материално облагодетелстваните хора, а за останалите прехраната с варива, зърно, зеленчуци и плодове е била ежедневие.

Причините за консумирането на чисто растителна храна невинаги са икономически – религията също има огромно значение за избора на меню.

Например членовете на Етиопската православна църква днес наброяват около 45 милиона и според правилата са длъжни да постят около 250 дни в годината.

Затова и етиопската кухня е основана най-вече на ястия без съставки от животински произход.

Това, разбира се, не я прави нито по-малко разнообразна, нито по-малко доставяща удоволствие в сравнение с други кулинарни традиции, които разчитат основно на месото и млякото.

Напротив, етиопската храна от години е с нарастваща популярност.

Част от хората, предимно в Европа и Северна Америка, които избират вегетарианството за свой хранителен режим, пък го правят, съобразявайки се с лични етични или здравословни норми.

Но независимо от причините, поради които консумираме растителна храна, вкусът ѝ винаги има решаващо значение. Затова постните ястия са много разнообразни и в книгата „50 постни рецепти“ е представена една малка, но внимателно подбрана и изключително вкусна част.

Ястията са подходящи както за дните на църковните пости, така и за вегани, но и за всички, които искат да готвят разнообразно и вкусно.

Книгата може да закупите и онлайн.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти