Създадено за

5 начина да помогнете на детето да използва инхалатор

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Сезонът на настинките е тук и все повече деца и родители ще се сблъскват с инфекции на дихателните пътища. Наличието на инхалатор у дома е винаги добра идея – той осигурява бърз и ефикасен начин да се справите с хрема и кашлица, без да използвате силни медикаменти.

Децата невинаги обаче приемат лесно инхалатора, особено ако са още малки и плашливи. Можете да намерите забавен на вид инхалатор във формата на симпатично животно. Въпреки това обаче уредът си остава шумен, а децата не харесват идеята да стоят дълго време с маска на устата и да дишат от затопления влажен въздух.

В следващите редове ще Ви разкажем за няколко трика, които могат да помогнат на детето да свикне с инхалациите без твърде много нерви и протести. Опитайте ги.

Направете го по-малко страшно

Изберете инхалатор със забавна форма – така детето по-лесно ще го допусне до себе си още от самото начало. Може и да налепите по него забавни стикери. Опитайте да превърнете използването на маската в игра, която да повтаряте – това може да е например маската на супергероите или кислородът за космонавтите, когато излизат в Космоса.

Въведете асоциация със забавление

Горният трик е добро начало, но едва ли ще задържи вниманието на детето достатъчно дълго, за да изтърпи цялата процедура. Затова използвайте времето за инхалация, за да правите нещо приятно за детето – четете книга, играйте игра, гледайте любим филм. Това ще го разсее и ще го направи по-търпеливо, а може и дори толкова да му хареса, че да започне да очаква следващата процедура с нетърпение.

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Създайте навик

Лечението с инхалатор не дава резултати след само едно ползване, нито за един ден. Затова създайте навик у детето, като го използвате по едно и също време и на едно и също място. Това ще му помогне да знае какво го очаква и да не протестира толкова много, особено когато знае, че всичко ще приключи съвсем скоро.

Наградете детето

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Всъщност системата с наградите при добре свършена работа е доста ефективна. Не е нужно детето да получава големи награди, избягвайте също те да са свързани с храна. Можете просто да му давате по един стикер или да отбелязвате червена точка в списък с процедурите, като не забравяте да го похвалите.

Използвайте го за бебето, докато спи

Въпреки всички трикове, може да се окаже трудно да използвате инхалатор с бебе или много малко дете. В такъв случай може да включвате уреда, докато детето спи. Все пак обсъдете подобна стъпка със своя лекар и помолете за още съвети относно този метод.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти