5 фестивала в България, които да посетите този Великден

След по-малко от седмица приготовленията за Великден започват да кипят с пълна сила. 

Независимо дали сте решили да оползотворите почивните дни традиционно и да се насладите на безвремието у дома със семейството си или ще използвате дните, за да обиколите България с приятели, задължително отделете време за поне един от фестивалите, които ще ви представим. 

Дните около Великден ни донасят хубаво пролетно време и възможност да се насладим на приятна компания сред природата. 

Вижте кои са 5-те събития, които трябва да посетите този Великден:

Традиционен пролетен празник град Ловеч (31 март – 1 април)

Цветница, известен още като Връбница, е традиционен за град Ловеч. Ежегодно в дните на Лазаровден и Цветница в града се провежда панаира на художествените занаяти. В рамките на празника се организира и Регионален събор на народното творчество ще състои се от богата фолклорна програма и изложение на художествените занаяти майстори занаятчии. В рамките на празника се организира и продажба на цветя. На площад Екзарх Йосиф са отредени места за търговия със захарни изделия и за изграждане на шатри Маси за консумация /Скара, бира. на площад инж Трифон Трифонов, познат като raров площад, гр. Ловеч ще бъдат разположени всички атракционни обекти Виенски Коnела, влакчета. Копички. люлки и др

Международен фестивал „Виа Траяна”. Улица на занаятите (13 април– 15 април)

Началото на Април град Хисаря за четвърти пореден път ще стане домакин за едни от най-талантливите български занаятчии. Майстори от цяла България ще изложат своите произведения на "Улицата на занаятите” в центъра на града. A Фолклорният фестивал ще съберат самодейци, които ще демонстрират своите таланти пред читалище „Иван Вазов” в курортния град.

фестивал палатка приятели
Снимка: Unsplash

142 Години от Априлското Въстание (1-2 май)

На 1ви и 2ри април в Копривщица ще се проведе ежегоден тържествен спектакъл и възстановка на събитията от Априлското въстание. Възстановката ще Ви отведе назад във времето в бутновната пролет на 1876 г. и ще възроди емоциите на възрожденските българи по това време. Ще имате възможност да посетите и забележителностите на града, като къщите-музеи на Георги Бенковски, Любен Каравелов и Тодор Каблешков.

Фестивал на Чипровския килим (5 май)

Община Чипровци организира Фестивал на Чипровския килим. И до днес тъкачките в града тъкат на вертикален стан, което се приема като древна форма на тъкачна техника. Младите хора в Чипровци се учат да тъкат както в семействата си, така и в организирани към училището и читалището групи за тъкане и багрене с естествени багрила. Целта на фестивала е да се популяризира както традицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването.

Събор на овцевъдите в България (11-13 май)

В община Лясковец (Велико Търново) над Петропавлоския манастир ще се проведе седмото издание на събора на овцевъдите. Той единствен по рода и мащабите си в България и без аналог в Европа. Микс от традиция и съвремие, история и настояще. Производители на месни и млечни овчи и кози продукти дават възможност на посетителите да вкусят истинския вкус на българското. Чевермета по родопски, традиционни ястия и хлябове допринасят за атмосферата на фестивала. Музейни експозиции и етнографски сбирки, стотици фолклорни изпълнения и детски рисунки от цялата страна, състезания по овчарски умения и още много различни атракции утвърждават българските традиции и фолклор.

фестивал палатка приятели
Снимка: Unsplash

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти