11-те принципа на будистките монаси за балансиран живот, които ни предаде Яна от България

медитация дзен релакс
Снимка: Unsplash

Велина Томова

Кога решаваш да започнеш да живееш истински? Кога излизаш от коловоза на „работа-вкъщи-сън“ и си даваш сметка за всички чудеса, с които сме заобиколени?

Обикновено след голяма лична трагедия. След крясък на тялото и съзнанието ти, че нещо не е наред, че не живееш живота, който искаш, а се вписваш в чужд план.

Подсети ни затова Яна Янева – настоящ инструктор по медитация и собственик на галерия, но бивш корпоративен служител на висока позиция в голяма международна компания.

Както обикновено става, „просветлението“ е дошло след период на изтощителна работа и гонене на цели, които са далеч от понятието „смисъл на живота“.

Тялото започва да се съпротивлява срещу този луд и чужд за него ритъм с физическо неразположение и срив.

Яна се озовава на емоционалното дъно – напуснала работата, която е отвращава и напусната от съпруга, с когото не успяват да намерят  общ език в трудния за нея момент.

Яна
Снимка: Creative Mornings

Не е виждала смисъл в нищо, а дори не е имала навършени 30 години.

След дъното, за щастие, започва бавно изплуване. От отчаянието я измъква курс по медитация, който се провеждал онлайн веднъж дневно.

Това бил нейният един час, в който единствено намирала смисъл.

Постепенно медитативната практика я „издърпала“ от дъното и Яна решила да остави за малко тукашния си живот, за да потърси спасение за себе си в център за медитация в Тайланд.

медитация дзен релакс
Снимка: Unsplash

Там имало хора от всички краища на света, събрани с едничката цел – да си върнат отново баланса, да си спомнят смисъла и да имат сили да продължат напред.

През следващите няколко години превърнала медитацията в свой начин на живот и занимание. Завършила курс и сама се превърнала в мотиватор на хора, които преминавали през същото като нея – прегаряне и после – дъно.

медитация дзен релакс
Снимка: Unsplash

Обиколила е над 15 страни, научила е на медитация и осъзнатост почти 2000 души.

Принципите, на които будистките монаси са я научили и на които учи тя в момента, са 11 и всъщност съвсем леснички за практикуване.

Очакват ви галерията с кратко обяснение, а Edna.bg благодари на Creative Mornings за възможността да видим, чуем и медитираме заедно с Яна.

Към 11-те принципа за балансиран живот >>>

Още за осъзнаването и баланса

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти